Reacondicionament de dispositius

Sant Boi rep el reconeixement europeu per una prova pilot de reutilització d’equips informàtics

L’experiència, basada en el reacondicionament dels dispositius electrònics per destinar-los a estudiants de secundària de la ciutat amb pocs recursos, ha permès reduir la bretxa digital a la secundària i disminuir les emissions de CO² a l’atmosfera

L’Ajuntament de Sant Boi (Baix Llobregat) ha rebut dos reconeixements europeus per una experiència pilot que ha permès donar una nova vida a 30 dispositius electrònics en desús. L’entrega dels guardons ha tingut lloc aquest dijous, 6 de maig, durant dos esdeveniments virtuals simultanis. La iniciativa, portada a terme en col·laboració amb la xarxa de persones i entitats eReuse, ha sigut una de les guanyadores del projecte DLT4, finançat per la Comissió Europea en el marc del programa d’innovació Horizon 2020. També ha sigut guardonada com a bona pràctica per la fundació alemanya Hans Sauer, dins la convocatòria «Ciutats Circulars: Dissenyant comunitats urbanes del futur».

El projecte pilot ha permès posar a prova un circuit col·laboratiu de reacondicionament i reutilització dels dispositius electrònics per destinar-los a estudiants de secundària de la ciutat amb pocs recursos, afavorint d’aquesta manera la lluita contra la fractura digital i el seguiment de les classes i la tasca educativa durant la pandèmia. A més, la incorporació de la tecnologia col·laborativa DLT (Distributed Ledger Technology ) de codi font obert garanteix que es pugui allargar l’extensió de la vida útil dels equips fins que arribi el moment del seu reciclatge.

Dades per avaluar

L’ús de la tecnologia DLT ha permès registrar dades immutables sobre esborrar i les millores incorporades als equips, el seu estat de funcionament i les hores d’utilització, sempre respectant la privacitat de les persones usuàries. Aquestes dades serviran per avaluar l’impacte socioambiental i l’estalvi econòmic de la iniciativa. S’espera que quan els 30 equips recondicionats superin les 5.000 hores d’ús, s’haurà aconseguit una reducció de l’emissió de CO² de 9.480 kg.

Durant un any, l’Ajuntament de Sant Boi ha treballat amb eReuse per desenvolupar la prova pilot. Els dos premis rebuts permetran a l’organització sense ànim de lucre continuar desenvolupant la tecnologia DLT i fer créixer el circuit per incorporar nous actors i convertir-se en una iniciativa d’economia circular a la ciutat.

Més notícies deSant Boi a l’edició local d’EL PERIÓDICO