L'IMPACTE DE la Covid-19

Increment històric de la demanda d'ocupació al Baix Llobregat

A l'abril es van registrar a la comarca 98.509 persones demandants d'ocupació, 45.728 més que el mes de març, l'ascens més gran des que es tenen dades

La dada de demandants és especialment rellevant en aquests mesos, ja que inclou les persones afectades per ertos en el grup de demandants ocupats

respira-8 / daniaznar

La xifra de demandants d’ocupació al Baix Llobregat es va situar el mes d’abril en les 98.509 persones, cosa que suposa un increment del 86,6% (45.728 persones més) respecte al mes de març, quan n’eren 52.781, l’ascens més gran registrat en un mes des que es tenen dades, segons les xifres de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat.

D’aquestes, 5.238 corresponen a l’atur registrat, 92 a altres col·lectius no ocupats i 40.398 a la resta de demandants, en què s’inclouen els ocupats. Precisament, i tot i que en general es fixa l’atenció en la xifra d’atur registrat més que en la xifra total de demandants d’ocupació, l’observatori ha alertat de l’interès que té en aquests mesos la xifra de demandants.

I és que en aquestes dades s’inclouen també les persones afectades per expedients de regulació temporal d’ocupació (erto), concretament en el grup de demandants d’ocupació ocupats, ja que com que mantenen relació laboral amb la seva empresa no es consideren persones a l’atur però sí demandants d’ocupació per accedir a la prestació d’atur.

Afectació en les persones amb contracte temporal

L’atur registrat va ascendir fins a les 47.739 persones, 5.238 més (12,3% més) que el mes de març, una xifra igualment històrica, tenint en compte que al mes d’abril, tradicionalment, l’atur registrat i la demanda d’ocupació disminueixen a causa de la contractació prèvia al període estival, segons apunta l’observatori.

Per activitats econòmiques, les relacionades amb l’ocupació  –en què s’inclouen les persones contractades per ETT (empreses de treball temporal)– són les que més creixen respecte a l’atur registrat, mentre que en la resta de demandants d’ocupació són la fabricació de vehicles de motor, serveis de menjars i begudes, comerç al detall i a l’engròs i la construcció.

El fet que l’epígraf que inclou les persones contractades per ETT sigui el que més atur registra constata, segons l’organisme comarcal, que un dels col·lectius més afectats per la crisi són les persones amb contracte temporal, el contracte del qual ha finalitzat i no s’ha renovat.

Increment generalitzat

L’increment de persones demandants d’ocupació i de l’atur registrat ha sigut generalitzat en tots els municipis de la comarca. Entre els que presenten un ascens més gran de la demanda d’ocupació entre el març i l’abril hi ha Abrera, Collbató, Pallejà, Sant Esteve Sesrovires, Santa Coloma de Cervelló i Sant Climent.

En xifres absolutes del mes d’abril, els municipis amb més demandants d’ocupació són Cornellà (11.223), Sant Boi (11.035), Viladecans (8.655), el Prat (8.495), Castelldefels (6.445), Gavà (5.463) i Esplugues (5.057).

En el cas de l’atur registrat, les poblacions que registren un increment més gran a l’abril respecte al mes anterior són Abrera, Castellví de Rosanes i Collbató. En xifres absolutes, el municipi amb més atur registrat de la comarca el mes d’abril és Cornellà, amb 5.633, seguit de Sant Boi, (5.368), el Prat (4.151), Viladecans (4.114) i Castelldefels (3.314).

Baixa el nombre d’afiliats

El nombre d’afiliats a la Seguretat Social també va baixar respecte al mes de març en 2.792 persones, la gran majoria en règim general, tot i que també va caure el nombre d’autònoms, una dada inusual per a un mes d’abril, caracteritzat per l’augment de la població afiliada.

Un dels grans problemes que deixa aquesta crisi sanitària i social a la comarca són els ertos, que a data del 14 de maig del 2020 arribaven la xifra dels 9.091 i a un total de 95.337 persones a tot el Baix Llobregat, la tercera comarca més tocada per aquests expedients de regulació d’ocupació.

Més notícies de Sant BoiGavàEspluguesCornellà iViladecans en les edicions locals d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA