PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Sant Boi incorpora una comissió independent per controlar els processos de participació ciutadana

Estarà formada per tres persones que vetllaran per la correcta aplicació del nou Reglament de Participació Ciutadana, aprovat dijous en el Ple

El text, que substitueix el de l'any 2007, redefineix i recull tots els mecanismes i eines de participació que hi ha a disposició de la ciutadania al municipi

ajuntament-sant-boi

El Ple municipal de Sant Boi va aprovar dijous passat de manera definitiva el nou Reglament de Participació Ciutadana nou Reglament de Participació Ciutadana del municipi, un text que substitueix l’anterior, que datava de l’any 2007, i que incorpora entre altres novetats la creació d’una Comissió de Garanties, que s’encarregarà de garantir i supervisar els drets de participació de la ciutadania.

Aquesta figura estarà formada per tres persones independents, que no podran tenir vinculació laboral amb el consistori i que seran designades per l’alcaldessa –dues a proposta de la Junta de Portaveus i una a proposta de la Sindicatura de Greuges–, per un mandat de quatre anys.

Entre les seves funcions principals, a més de resoldre dubtes i assessorar la ciutadania en qualsevol assumpte que incumbeixi els processos i eines de participació ciutadana, hi haurà la de vetllar pel compliment efectiu dels drets i obligacions de la ciutadania en termes de participació i pel compliment del nou Reglament.

El text consta de 5 capítols i 55 articles i incorpora altres propostes noves com el reconeixement delsdrets de participació als col·lectius no constituïts com entitats o la reducció del nombre de firmes necessàries per desenvolupar una iniciativa ciutadana.

Principals actualitzacions

El Reglament neix, segons el consistori, amb la intenció de definir més clarament els instruments de participació que disposen els de Sant Boi i desenvolupa àmpliament el mecanisme de la iniciativa ciutadana, esmentat a l’anterior Reglament només com un dret, amb l’objectiu de facilitar la comprensió del seu funcionament a la població.

I és que és a través d’aquest mecanisme com els de Sant Boi poden intervenir de manera directa per promoure una actuació d’interès general i de competència municipal, com la creació d’un procés participatiu o la celebració d’una consulta ciutadana, una cosa que poden fer mitjançant la recollida de firmes.

Ara amb més facilitat, ja que es rebaixa el nombre de firmes necessàries per, per exemple, convocar un procés participatiu, incorporar un punt en el Ple municipal (600), aprovar una ordenança municipal o per celebrar una consulta ciutadana (3.000 firmes).

El text posa especial èmfasi en el rendiment de comptes i en el seguiment i avaluació dels diferents projectes participatius, una cosa que es potenciarà, així mateix, mitjançant la figura de la Comissió de Garanties.

Una actualització necessària

Amb l’aprovació d’aquest reglament culmina un treball que es va iniciar el 2016 amb el lema ‘particiPASSIÓ’, i que ha tingut per objecte redefinir el model de participació ciutadana de Sant Boi, ja que des del consistori entenien que la ROM de 2007 “no responia adequadament a les actuals demandes socials”.

En el procés de constitució del text han participat més de 500 persones, unes 359 en enquestes a peu de carrer, 75 participant en les converses de petit format ‘KeDaDes’ i més d’un centenar prenent partit de les diferents sessions de treball i trobades organitzades per entitats, partits i consells de districte, entre d’altres.

Tot aquest desplegament va generar més de 300 propostes i idees, que va seguir una segona fase de proves pilot en diferents consells de barri i a l’organització, en paral·lel, dels pressupostos participatius d’aquest any a través de la nova plataforma digital de participació ciutadana. Propostes que també han inspirat la redacció del nou Reglament, que entrarà en vigor al cap de 15 dies de la seva publicació en el Butlletí municipal. 

notícies de Sant Boi