DIADA DE SANT JORDI

Els llibres i les roses inunden el Baix Llobregat

Els carrers de les principals ciutats de la comarca s'omplen per celebrar aquest 23 d'abril malgrat el mal temps

40955719654 35b62b64d3 c

Quan encara no ha acabat de digerir la Setmana Santa, Catalunya celebra aquest dimarts, 23 d’abril, la Diada de Sant Jordi, un dia en què, malgrat el mal temps, escriptors, floristes i ciutadans han sortit als carrers per compartir roses i cultura en forma de llibre.

Més enllà de les firmes i les parades de la capital, els carrers dels diferents municipis del Baix Llobregat també s’estan omplint durant aquest dia de gent a la recerca de les dues estrelles de la jornada, en què l’any passat es van vendre 1,2 milions d’exemplars i prop de 7 milions de roses.

Així, la immensa majoria de municipis, com Sant Boi, compten durant tot el dia amb una programació especial, que inclou així mateix una fira del llibre on es poden adquirir els dos presents. En el cas del municipi santboià, s’hi ha organitzat, a més, una firma de llibres d’autors de la ciutat.

Durant el matí ha sigut el torn Raquel Gu, Amadeu Alemany, Herminia Touzon i Vicente Corachán, mentre que a la tarda, a partir de les 17.30 h, ho faran Andrés Castro, Vicente Corachán, Fructuoso García, Amadeu Déu i Víctor Vera.

En paral·lel, s’hi han organitzat altres activitats, com ara concerts, un ball de sardanes o tallers infantils, així com una exhibició de l’alumnat dels instituts Ítaca i Rubió i Ors, participants al projecte Slam Poetry, i un mercat medieval d’artesania a la Llar de Sant Josep.

Així mateix, la ciutat acollirà, per cinquè any consecutiu i coincidint amb aquesta assenyalada data, la gran final del Llobregat Slam Poetryla gran final del Llobregat Slam Poetry, el guanyador del qual representarà la comarca en la gran final, que es disputarà a Valladolid. Des de Sant Boi sortiran, a més, un terç del total de les roses que es vendran a Catalunya, uns 2,3 milions d’unitats, que procediran de la planta de Mercabarna-flor ubicada a la ciutat.

Un Sant Jordi contra els estereotips a Gavà 

Gavà, per la seva banda, ha decidit emmarcar la jornada, centralitzada a la plaça Major i la Rambla, en la defensa de la pau i a combatre estereotips i rumors amb els protagonistes de la llegenda de Sant Jordi: el drac, la princesa i sant Jordi.

A la tarda, s’afegirà a la commemoració la narradora Sílvia Serra, que explicarà el conte des d’una perspectiva diferent. A més, i durant tot el dia, les biblioteques gavanenques seran als carrers per acostar la lectura a grans i petits.

A la Rambla, la jornada està sent amenitzada per espectacles d’animació i música, balls de sardanes i un taller de punts de llibre a càrrec de Belles Arts Fco. Valderrama.

Diada als carrers de Viladecans

Viladecans celebra durant tot el dia un ‘Sant Jordi al carrer’, amb parades de llibres i activitats amb epicentre al carrer de Sant Joan, que seran acompanyades aquesta tarda per un espectacle de marionetes, un espectacle infantil i l’actuació dels Castellers de Viladecans.

A més, a l’Arxiu Municipal es pot consultar fins a les sis de la tarda l’arxiu de llibres antics, i al carrer del Doctor Reig, de 16.30 h a 20 h, se celebraran recitals de poesia, lectura popular i actuacions musicals a càrrec de les escoles de música de Big Band i El Ressò.

La jornada es completa amb altres activitats dedicades als més petits, com els tallers impartits al Museu de Ca n’Amat o al carrer del Doctor Reig, amb un espectacle poeticomusical a la biblioteca municipal i amb diferents propostes de proximitat en el marc de la iniciativa ‘Sant Jordi als barris’.

A més, i en el marc també de la celebració de Sant Jordi, aquest dijous es farà entrega a la Biblioteca de Viladecans dels premis del 25è Concurs de Poesia de Gent Gran de la ciutat.

Tret de sortida a la Jordiada de Cornellà

El dia 23 d’abril serveix a Cornellà per donar inici a la Jordiada 2019, que coincideix amb la commemoració del centenari del naixement de Teresa Pàmies, escriptora i periodista, a la qual la Comissió de la Jordiada ha decidit aquest any retre homenatge.

‘La Jordiada a peu de carrer’ és el lema de la festa, que començarà dimarts a la tarda a les 17.30 h de la mà de la Cia. Ai Carai, que oferirà al públic l’espectacle ‘L’atac del drac’, amb referència a la llegenda de Sant Jordi.

Aquest mateix dimarts hi haurà, a més, animació musical a càrrec del quartet Royal Garden, que donarà pas a l’inici d’una cercavila amenitzada per la Dragona Cornèlia i diverses entitats locals, que acabarà amb la presentació de la XXVIII Jordiada i un pregó a càrrec de l’Agrupació Sardanista de Cornellà, amb motiu del 50è aniversari de l’entitat.

El municipi llobregatenc estendrà la celebració de Sant Jordi durant dues setmanes, en les quals continuarà oferint activitats i espectacles de promoció de la cultura popular catalana, que culminaran el 5 de maig amb la XXVIII Festa de Cultura Popular al parc de Can Mercader.

Més de 50 parades a la Fira d’Esplugues

Esplugues, més d’una cinquantena de parades omplen fins a les vuit de la tarda la plaça de Santa Magdalena a la Fira del Llibre i la Rosa, organitzada per diferents entitats locals, amb un espai de llibres infantils a càrrec de la Biblioteca Pare Miquel.

La jornada ha començat amb una lectura de textos en català i està amenitzada, a més, amb diversos tallers infantils, d’elaboració de punts de llibres, contacontes i la firma d’exemplars per alguns autors locals.

A més, a les 18.15 h, el parc de l’Amistat acollirà una exhibició concert a càrrec de l’alumnat de música, ceràmica i dibuix de l’Espai de les Arts, i a les set de la tarda a l’Avenç Centre Cultural la Secció Sardanista de L’Avenç oferirà una ballada de sardanes.

Més notícies de Cornellà, EspluguesGavà, Sant Boi i Viladecans en les edicions locals d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Sant Jordi