Sistema públic de salut

Catalunya immunitzarà els nadons de fins a cinc mesos contra la bronquiolitis a partir de l’octubre

El conseller Balcells creu que, així, la pròxima tardor serà més tranquil·la que l’anterior, quan una «triple epidèmia» de VRS, grip i covid va saturar els hospitals

Zowy Voeten

La Conselleria de Salut immunitzarà els nadons contra el virus respiratori sincicial (VRS), causant de la bronquiolitis, amb un anticòs monoclonal a partir de l’octubre. Tot i que ja ho havia avançat fa unes setmanes, el conseller Manel Balcells ha oficialitzat l’anunci aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio i, a més, ha posat data a aquesta nova mesura sanitària: l’octubre vinent.

Així, el sistema públic de salut català cobrirà aquesta dosi en tots els nens que neixin a partir de llavors i els que hagin nascut abans i tinguin fins a cinc mesos. «A partir de l’any que ve la bronquiolitis la tindrem molt més controlada», ha destacat el conseller. La bronquiolitis va saturar la tardor passada les urgències i ucis pediàtriques de diferents hospitals catalans i va obligar els sanitaris, de nou, a doblar torns (a causa, també, de la falta de personal) per fer front a l’epidèmia que va remetre al desembre. La virulència d’aquest virus, després de dos anys en què amb prou feines va existir, ja que la covid-19 va monopolitzar pràcticament totes les infeccions respiratòries, va ser més elevada fins i tot que en l’època prepandèmica. La situació va portar Salut a demanar a pares i mares que no portessin els seus fills a l’escola bressol amb l’objectiu de trencar les cadenes de transmissió.

En l’entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller ha indicat que aquests anticossos monoclonals són unes defenses amb una efectivitat «molt alta, d’entre el 80% i el 85%» per prevenir la bronquiolitis. Immunitzant els més petits, Salut vol protegir també el sistema sanitari de situacions límit. La tardor passada, l’epidèmia de bronquiolitis es va ajuntar amb una de grip i una altra de covid (malaltia que mai ha format part del passat) i, juntes, van formar el que els metges van denominar la «triple epidèmia». Aquests virus respiratoris no només amenacen el bon funcionament del sistema, sinó també la salut dels més vulnerables, com els nens (en el cas de la bronquiolitis), les persones d’edat avançada i els pacients crònics.

Així, protegint els més petits, el conseller ha augurat que la pròxima tardor serà «més tranquil·la» pel que fa a virus respiratoris. A més, Balcells creu que la vacuna contra la covid-19 de l’empresa Hipra estarà «en ple funcionament» aquest hivern a Catalunya, cosa que contribuirà encara més a una millor protecció de la covid-19.

L’última epidèmia de bronquiolitis

La tardor passada, l’epidèmia de bronquiolitis en nadons de fins a dos anys va obligar alguns hospitals a desprogramar activitat no urgent. «Com que durant la covid no vam tenir gairebé bronquiolitis, els nens no l’han passat. I ara n’estem pagant el peatge, és l’anomenada pèrdua de la memòria immunològica. Com que no la van passar quan tocava, ara la pateixen el doble de nens», explicaven els metges a aquest diari. Eren nens «sense immunitzar» que vivien un «pic molt fort» de la malaltia.

Les urgències d’alguns hospitals van arribar a rebre fins a un 40% més de visites. Centres com Sant Pau van doblar els llits uci per a nens. «No havíem vist mai una onada com aquesta», explicaven els sanitaris. «Cada hivern tenim onades de virus respiratoris, però aquest any ha començat abans i els números estan sent més elevats que els d’altres anys». Metges i infermeres van fer «hores extres» per «donar cobertura a tot això»: elles van doblar torns a la tarda i ells van fer més guàrdies sobretot durant els caps de setmana.