Tres lots afectats

Nova alerta sanitària: Sanitat ordena retirar un conegut medicament per tractar l’angina de pit

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que depèn del Ministeri de Sanitat, ha ordenat retirar tres lots d’un popular medicament de prevenció cardiovascular denominat Cafinitrina. Es tracta d’un fàrmac fabricat pels laboratoris Kern Pharma i que es ven en comprimits recoberts sublinguals que presenten defectes de qualitat que no suposen un risc greu o vital per al pacient.

La Cafinitrina és un medicament que s’utilitza per tractar l’angina de pit, una afecció cardíaca que es caracteritza pel dolor o la molèstia al pit. Pertany al grup de medicaments coneguts com a nitrats, que s’utilitzen per dilatar els vasos sanguinis i millorar el flux sanguini cap al cor.

La Cafinitrina és un vasodilatador que actua relaxant els músculs llisos dels vasos sanguinis, cosa que permet que la sang hi flueixi amb més facilitat. Això redueix la quantitat de treball que ha de fer el cor per bombar la sang, fet que al seu torn disminueix el dolor al pit i altres símptomes de l’angina de pit.

Dilatació dels vasos sanguinis

És a dir, és un fàrmac que s’utilitza per tractar l’angina de pit i altres afeccions cardíaques mitjançant la dilatació dels vasos sanguinis i la millora del flux sanguini cap al cor.

La Cafinitrina s’administra en forma de tauletes sublinguals, que es col·loquen sota de la llengua i es dissolen lentament. També està disponible en forma d’esprai sublingual, que s’aplica sota de la llengua i s’absorbeix ràpidament en el corrent sanguini.

A més del seu ús en el tractament de l’angina de pit, la Cafinitrina també es pot utilitzar per tractar la hipertensió arterial pulmonar i la insuficiència cardíaca congestiva. En alguns casos, la Cafinitrina també es pot utilitzar per tractar el mal de cap en carràs, que és el que afecta diverses zones d’un costat del cap: front, ulls i per sobre de l’oïda.

Devolució al laboratori

El motiu de la retirada és un «resultat fora d’especificacions en el contingut del principi actiu nitroglicerina». L’AEMPS ordena que es retirin del mercat totes les unitats distribuïdes d’aquests tres lots afectats i es tornin al laboratori pels cursos habituals:

- S802, amb data de caducitat 30/11/2024.

- T007, amb data de caducitat 30/6/2025.

- T008, amb data de caducitat 30/6/2025.

Cal tenir en compte, a més, que la Cafinitrina pot causar efectes secundaris, com mals de cap, marejos, nàusees i vòmits. També pot causar una disminució de la pressió arterial, cosa que pot provocar marejos o desmais en algunes persones.