Crisi sanitària

Òmicron BF.7: així és la variant de covid que ha posat en alerta el món

L’última variant ha obligat la comunitat internacional a prendre mesures davant l’onada de contagis a la Xina

  • Sanitat demanarà test negatiu de covid o vacunació completa als viatgers que vinguin de la Xina

  • El descomunal brot de covid a la Xina inquieta el món

L’evolució de l’òmicron BF.7 de la covid continua causant estralls a la Xinai té expectant la comunitat internacional. L’onada de contagisha obligat que països com Espanya i Itàlia demanintest negatius o la pauta de vacunació completa als viatgers provinents del país asiàtic.

Aquesta última variant del virus té un índex de contagi més elevat que els anteriors, i arriba a triplicar el primer cep d’òmicron. Així mateix, els períodes d’incubació són més curts i la probabilitat de recaiguda més alta que en altres subvariants.

Més ràpid i resistent

El subllinatge de la BA.5 sembla estar darrere de l’explosió de contagis que pateix la Xina des de fa setmanes, i que ha obligat la població del país asiàtic a tancar-se a casa seva. Si alguna cosa distingeix l’òmicron BF.7 de les variants anteriors és el seu breu període d’incubació i la seva ràpida transmissió. Malgrat que causa els mateixos símptomes que altres tipus de coronavirus (febre, mal de cap i muscular, fatiga i mucositat) els nous contagis noten abans la patologia del virus. Al seu torn, la capacitat de recaigudes després de passar la malaltia també és superior.

Tal com recull el mitjà ‘Heraldo’, el 5,7% de les noves infeccions detectades a Espanya fins al 10 de desembre són causades per la BF.7.

Incertesa i prevenció

Tal com ha anunciat aquest divendres la ministra de Sanitat Carolina Darias, es començarà a demanar tests negatius o la pauta de vacunació completa als viatgers que arribin als aeroports espanyols procedents de la Xina. Es tracta d’una mesura preventiva similar a què han pres altres països com Itàlia, i que Sanitat tractarà d’impulsar a escala europea perquè s’exigeixi el certificat covid a aquestes persones.

Per la seva banda, l’opacitat de les dades emeses pel Govern de Pequín suposa una dificultat afegida per valorar la magnitud real de la situació, que s’espera que evolucioni amb «noves mutacions», tal com ha declarat l’epidemiòleg Antoni Trilla en una entrevista a TV-3.