Tres anys del primer cas de covid al món

El que la pandèmia va deixar: «El sistema sanitari no està diagnosticant la covid persistent»

  • A falta d’un registre oficial, professionals sanitaris i entitats calculen que uns 300.000 catalans pateixen aquesta nova malaltia

  • El col·lectiu d’afectats alerta que molts metges encara desconeixen la malaltia i denuncia l’«abandonament assistencial»

Jordi Pujolar / ACN

L’1 de desembre de 2019 hi va haver el primer cas conegut de covid-19 a la Xina, l’epicentre de la pandèmia que durant dos anys i mig ha mantingut en escac tot el planeta. Després es va saber que feia setmanes que el virus circulava i que les primeres infeccions s’havien produït el novembre en un mercat d’animals vius a la ciutat de Wuhan. Tres anys després, la covid-19 (que a Espanya ha causat més de 13 milions de contagis amb prova diagnòstica confirmada pel sistema sanitari i unes 116.000 morts) ja no condiciona la vida de la població com llavors, però la ressaca que ha deixat és inapel·lable. I part són els pacients de covid persistent (o ‘long covid’, en la literatura inglesa), malaltia que desenvolupa entre el 10% i el 15% dels contagiats. A falta d’un registre oficial, a Catalunya la pateixen, calculen metges i entitats, unes 300.000 persones.