Investigació entorn del SARS-CoV-2

Els no vacunats que van passar la covid poden mantenir els anticossos fins a dos anys

  • Un estudi d’ISGlobal va seguir 247 sanitaris catalans des que va començar la pandèmia fins al novembre del 2021, abans de l’arribada de l’òmicron, la variant més infecciosa fins ara

Les persones no vacunades que han passat la covid-19 poden mantenir els anticossos almenys 20 mesos després de la malaltia. Així ho suggereix un estudi realitzat, abans de l’arribada de l’òmicron (la variant més infecciosa de totes), en una cohort de personal sanitari no vacunat i acabat de publicar a la revista ‘BMC Medicine’, liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per La Caixa i l’Institut Català de la Salut (ICS).

L’obesitat, l’edat i el fet de ser fumador s’associen a una menor resposta d’anticossos. De fet, un altre estudi publicat al setembre per ISGlobal afirmava que el 36% de les persones d’entre 43 i 72 anys que es van contagiar de covid-19 fa un any i que no estaven vacunades ja no tenien anticossos perceptibles, i que això passava sobretot en els més grans de 60 anys i fumadors.

Gairebé el 35% de la població mundial continua sense rebre ni tan sols una dosi de la vacuna contra la covid-19, així que la seva immunitat davant el virus depèn exclusivament de la infecció. Per tant, conèixer quant dura la resposta immune després de la infecció i la seva efectivitat són elements clau per guiar decisions sobre com controlar aquesta i futures pandèmies per coronavirus. El nou estudi ara d’ISGlobal defensa que la immunitat híbrida (vacunació més infecció) és la que millor protegeix.

L’estudi liderat per ISGlobal s’ha realitzat en una cohort de sanitaris catalans d’entre 40 i 70 anys. Una de cada tres persones ja no tenien anticossos perceptibles un any després de la infecció. «La cohort de personal sanitari descrita aquí inclou gent més jove i més exposada al virus, que van patir una infecció simptomàtica, i en la qual hem pogut prendre mostres regulars al llarg de gairebé dos anys», diu la investigadora de ISGlobal Carlota Dobaño.

Asimptomàtics

L’equip investigador va avaluar la persistència d’anticossos en 247 persones amb infecció simptomàtica i encara no vacunades, preses en vuit moments diferents entre l’estiu del 2020 i el novembre del 2021. Els resultats mostren una caiguda gradual i considerable en els nivells d’anticossos, però més del 90% dels participants continuaven tenint anticossos en tot moment de l’estudi. Fins i tot en les 23 persones que encara no s’havien vacunat el novembre del 2021, la seropositivitat es va mantenir en un 95%.

Només es van observar vuit reinfeccions durant el període de seguiment, cosa que suggereix que la immunitat és robusta i duradora fins i tot davant les noves variants com l’alfa i la delta. L’estudi, no obstant, es va fer abans de l’arribada de la variant òmicron.

L’anàlisi de mostres preses just abans de l’inici de la vacunació confirma l’observat en estudis previs: l’edat i el fet de ser fumador s’associen amb menors nivells d’anticossos, mentre que l’hospitalització i certs símptomes (febre, pèrdua de gust i olfacte) s’associen amb més nivells. «Això explicaria també per què en aquest estudi estem veient una seropositivitat tan duradora, ja que totes les infeccions registrades en personal sanitari van ser simptomàtiques», assenyala Dobaño.

Els resultats suggereixen que mantenir nivells perceptibles d’anticossos confereix protecció contra la reinfecció fins i tot en absència de vacunació. No obstant, assenyala l’equip investigador, aquest estudi es va fer abans de l’arribada de l’òmicron, i que les persones prèviament infectades també es beneficien de la vacunació, ja que la immunitat híbrida és la que millor protegeix davant la infecció i la malaltia.