Caiguda permanent de cabell

Dia del càncer: l’Hospital del Mar de Barcelona ofereix gorros que eviten l’alopècia per la quimioteràpia

És el primer centre públic català que ofereix aquesta opció

El Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital del Mar de Barcelona ha començat a oferir l’ús d’uns gorros hipotèrmics per evitar la caiguda del cabell permanent en pacients oncològics que reben tractament de quimioteràpia.

Es tracta d’uns gorros fets de silicona que es mantenen a molt baixa temperatura, amb l’objectiu d’evitar que el medicament quimioteràpic arribi a l’arrel del cabell i l’afecti de forma permanent.

Segons ha informat el centre hospitalari aquest divendres, amb motiu del Dia Mundial del Càncer, aquest sistema només s’utilitza en casos de caiguda permanent del cabell i no per prevenir l’alopècia temporal provocada per la quimioteràpia.

El tractament

Els gorros es mantenen durant quatre hores en unes neveres especials a menys 20 graus centígrads abans que el pacient vagi a l’hospital.

El pacient s’ha de posar el gorro durant els 45 minuts previs a rebre el tractament, deixar-se’l mentre rep la medicació i 45 minuts després d’acabar la seva administració.

L’Hospital del Mar ha assegurat que és el primer centre públic català i un dels primers de l’Estat que ofereix sistemàticament aquesta opció.

Compten, concretament, amb cinc gorros hipotèrmics i ja els ofereixen a les pacients en tractament de càncer de mama amb docetaxel –medicament per a la quimioteràpia–, tot i que també es pot aplicar en persones amb altres tipus de tumors per als quals està indicat aquest fàrmac, com els de pròstata i pulmó, entre d’altres.

Un estudi elaborat per l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón, l’Hospital Clínic San Carlos de Madrid i l’Hospital Clínic Universitari de València assenyala que entre un 5% i 12% de les pacients amb càncer de mama tractades amb el medicament docetaxel tenen caiguda de cabell permanent.