Pandèmia de Covid-19

Catalunya comença a desmuntar els vacunòdroms a l’arribar al 80% d’immunitzats

  • Salut comença amb el de la Farga de l’Hospitalet, que s’adaptarà per prioritzar una «estratègia de proximitat» a la recerca dels no vacunats

  • Dels 60 punts de vacunació que hi ha a tot Catalunya, només en quedaran 19 en les pròximes setmanes dedicats a primeres dosis

Amb un 81% de la població de més de 12 anys immunitzada contra la Covid-19, Catalunya ha començat aquest dimecres a desmuntar alguns dels vacunòdroms. Dels 60 punts de vacunació que hi ha, només en quedaran 19.El primers a tancar és, aquest dimecres, el de la Farga de l’Hospitalet de Llobregat, des d’on la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha atès els mitjans de comunicació. Al llarg d’aquests mesos, a la Farga s’han posat unes 400.000 vacunes i han arribat a administrar-se’n fins a 7.000 en un sol dia.

«Anem adaptant l’estratègia de vacunació, per això, punts com aquest s’adapten per prioritzar una estratègia de proximitat», ha dit Cabezas, que, com ja havia comentat en altres ocasions, ara Salut Pública està centrada a «buscar la gent que no s’ha vacunat».

De moment, dels 60 punts de vacunació repartits per tot Catalunya, la conselleria desmuntarà imminentment, aquest dimecres, el de la Farga i el Palau Firal de Manresa. Molts d’altres tancaran en els pròxims dies. Salut deixarà, de moment, 19 punts de vacunació que es dedicaran a posar primeres dosis de la vacuna i 38 més dedicats a posar-ne segones dosis pendents. Però la idea és, les pròximes tres setmanes, tancar aquests 38 que posen segones dosis quan acabin i que només quedin els 19 per a primeres dosis, tot i que amb menys dotació de personal (entre d’altres, la Fira de Barcelona, el vacunòdrom més gran de Catalunya). I això és perquè Pfizer és la vacuna que més s’administra a Catalunya i té un cicle de 21 dies.

La decisió de començar a desmuntar ja, a poc a poc, els grans vacunòdroms té a veure amb una situació epidemiològica en què «les taxes estan baixant», ha explicat Cabezas. «No obstant, en aquests últims dies, estem estancats, com si ja haguéssim baixat al màxim. Per això és molt important veure què passarà aquests pròxims dies i estar pendents de la tardor», ha precisat la secretària de Salut Pública.

Cabezas ha detallat que els professionals dels punts que tancaran es destinaran a reforçar aquestes estratègies de proximitat per vacunar aquells grups de la població que encara no han rebut cap dosi de la vacuna. També ha reivindicat el treball dels professionals que durant la primera fase de la campanya ja han portat a terme aquestes estratègies comunitàries que ara es reforcen en col·laboració amb l’atenció primària i entitats per vacunar en centres comercials, mesquites i mercats ambulants, entre d’altres.

Trucades

Cabezas ha fet una crida a aquelles persones que encara no s’han vacunat a fer-ho tant als punts de vacunació que es mantindran oberts com en les estratègies comunitàries que s’impulsaran des del departament: «És importantíssim», ha reivindicat. Salut ha fet trucades a més de 15.000 persones d’entre 20 i 40 anys que no es volen vacunar. ¿Els motius? «La meitat diuen que no ho consideren necessari. Però cal recordar que, de les 156 persones ingressades ara en ucis, unes nou tenen entre 20 i 40 anys. I, d’aquestes, vuit no estaven vacunades. La vacuna és molt, molt bona per prevenir hospitalitzacions i ucis», ha insistit la metge.

L’altre motiu que esgrimeix la gent que no es vol vacunar és la «por dels efectes adversos». La gran majoria d’aquests efectes, no obstant, són només cansament, mal de cap i malestar, que passen «de seguida». Segons estimacions de Cabezas, a Catalunya el moviment negacionista representa, com a màxim, el 5%, és a dir, està en nivells molt baixos.

També ha reconegut que existeixen reticències a la vacuna entre la població immigrant, però principalment per les «barreres lingüístiques». «Per això necessitem aquesta actuació de proximitat», ha insistit Cabezas.