La pandèmia silenciosa

El risc de pobresa és un agreujant dels trastorns de la salut mental

  • Les persones amb deutes o amenaces de desnonament pateixen més estrès o depressions

  • Les entitats denuncien demores de fins a tres mesos per veure el psicòleg del CAP

  • Els metges de família reclamen rebre més formació psicoterapèutica

MADRID. 11.01.2019. Una mujer camina por una calle del centro de la ciudad. Ilustración para reportaje de Valentina Raffio y Olga Pereda sobre las víctimas de la pseudopsicología, cuyo perfil es el de una mujer madura con problemas de ansiedad y depresión. FOTO: JOSÉ LUIS ROCA.

MADRID. 11.01.2019. Una mujer camina por una calle del centro de la ciudad. Ilustración para reportaje de Valentina Raffio y Olga Pereda sobre las víctimas de la pseudopsicología, cuyo perfil es el de una mujer madura con problemas de ansiedad y depresión. FOTO: JOSÉ LUIS ROCA. / JOSE LUIS ROCA (Delegaciones)

Les demores per accedirals serveis especialitzats de salut mental afecten, especialment, les persones més vulnerables. Aquelles que, a causa de la seva situació econòmica, no poden permetre’s anar a una consulta privada i que són, precisament, els qui més pateixen patologies de salut mental. «La situació econòmica és un determinant clar en la salut. I les persones que acumulen deutes o s’enfronten a un desnonament presenten molt més estrès, angoixa, atacs de pànic o fins i tot depressions», explica Laia Farràs, doctora en psicologia i membre del Col·lectiu Sísif, un grup d’especialistes que atenen de manera gratuïta les persones que afronten un desallotjament i pateixen problemes de salut mental a la zona nord de Barcelona.