Pandèmia de Covid-19

La variant índia suposarà el 20% dels contagis a Catalunya en una setmana

El Procicat anuncia que el límit de 10 persones en les reunions privades passa a ser una recomanació i deixa de ser obligatori

EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO

La variant índia del coronavirus suposarà el 20% dels contagis a Catalunya a partir de la setmana del 22 de juny. La setmana passada estava en el 12% dels casos de Covid-19. «Molt probablement l’índia acabarà sent la variant dominant», ha afirmat aquest dimecres la secretària general de la Conselleria de Salut, Meritxell Masó. La variant índia és més contagiosa que la britànica i alguns experts sospiten que també provoca casos més greus, però de moment no afecta l’obligatorietat de les vacunes.

Masó ha presentat, en una roda de premsa del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), una nova resolució per obrir les discoteques i bars musicals, que entrarà en vigor el 21 de juny i tindrà una vigència de dues setmanes, sempre depenent de l’evolució de les dades epidemiològiques. El contingut d’aquesta resolució ja havia sigut traslladat als representants de l’oci nocturn de Catalunya divendres passat. «Estem anant a una normalització de la vida quotidiana de les persones, sense oblidar que no hem deixat enrere la pandèmia», ha dit Masó.

El nou acord del Procicat contempla l’obertura de bars i discoteques fins a les 03.30 hores de la matinada, una reducció de l’aforament interior al 50% i la venda anticipada d’entrades en aquells espais que tinguin capacitat de més de 500 persones, cosa que permetrà portar a terme una «traçabilitat» dels clients, segons ha explicat el subdirector general de Drogodependències de Salut, Joan Colom. A més, hi haurà bona ventilació, higiene i desinfecció, i les mascaretes seran obligatòries.

«Treballem amb la hipòtesi que, si no obrim l’oci nocturn, els joves continuaran utilitzant vies alternatives d’oci, com els ‘botellons’. Creiem que és millor utilitzar espais on hi hagi mesures de seguretat», ha afirmat Colom. Masó també ha puntualitzat que el sector de l’oci nocturn «és el que ha patit d’una manera més dura», ja que «fa 15 mesos que està tancat».

La nova resolució del Procicat també contempla l’ampliació de 10 persones a les taules exteriors de bars i restaurants. A més, decau l’obligatorietat que les reunions privades siguin d’un màxim de 10 persones: el Procicat ho recomana, però ja no hi obliga.