LA SOCA BRITÀNICA JA ÉS DOMINANT

Espanya registra un repunt de contagis en vigílies de la Setmana Santa

  • La incidència acumulada puja de 129 a 132 casos per 100.000 habitants

  • Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc són les autonomies més afectades

zentauroepp53200046 soc ucis bulos coronavirus200614204717 / FERRAN NADEU

Espanya ha registrat aquest dimecres el primer repunt significatiu de contagis que, si segueix al mateix ritme els pròxims dies, es convertiria en la quarta onada de l’epidèmia, just a les portes de la Setmana Santa. Una onada esperonada per la presència de la variant britànica, que ja és dominant en el conjunt d’Espanya, amb una prevalença de més del 50% dels casos, com ha confirmat aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

La incidència acumulada a 14 dies estava pujant en les últimes dates de manera gairebé imperceptible. Fins que aquest dimecres ha fet el salt de 129 a 132 casos per 100.000 habitants. Darias s’ha curat en salut i ha parlat de «repunt» que pot «convertir-se en canvi de tendència». Però també ha destacat, sense citar-les, que en diverses comunitats aquest canvi de tendència ja s’ha produït.

Els territoris

Hi ha un grup de quatre autonomies situades encara a la zona de risc alt, per sobre dels 150 casos, que pugen clarament. Al capdavant, com gairebé sempre,  Madrid (de 218 a 228 casos en dos dies), seguida del País Basc (de 173 a 199 en una setmana). Proporcionalment em major augment el protagonitza Navarra, que ha passat de 125 en una setmana a 185 en deu dies, mentre que Catalunya ha passat de 158 a 175 en els set dies que porta a l’alça. En set autonomies més també es registren pujades, tot i que de menor abast.

En cas d’haver començat ja, la quarta onada ho fa amb una situació hospitalària encara complicada en moltes autonomies. La mitjana d’ocupació de les ucis de pacients Covid és del 18,6% i Catalunya, Madrid i La Rioja superen el 30%. I si l’augment de casos segueix, «a la setmana següent augmentaran els hospitalitzats, a l’altra les ucis i finalment les morts», ha alertat la ministra.

«Estem en un moment decisiu. Hem d’extremar totes les mesures de control i revertir aquesta tendència», ha assenyalat la ministra, però el pla de restriccions per a la Setmana Santa s’ha quedat tal com va ser dissenyat fa dues setmanes, quan els contagis anaven a la baixa. El Ministeri de Sanitat ni tan sols ha arribat a proposar en el Consell Interterritorial de Salut l’avanç del toc de queda o el tancament de l’activitat no essencial a les 20 hores que havia suggerit en els contactes mantinguts amb algunes autonomies. La falta de receptivitat de la majoria ha fet que es descarti aquest nou pas de rosca.