Tercera onada

Coronavirus: Les ucis es continuen buidant a Catalunya amb 34 ingressats menys aquest dissabte

  • També baixen el nombre d’hospitalitzats a planta, el risc de rebrot i la positivitat; l’Rt es manté estable

  • Investigadors alerten que el món «gira a un nou empitjorament» per Sud-amèrica i Europa s’estanca

Més lent del desitjat, però els hospitalitzats amb coronavirus en plantes convencionals i unitats de cures intensives (ucis) continuen baixant dia rere dia a Catalunya. Són l’indicador que millor indica l’estat de la pressió assistencial del sistema sanitari. Aquest dissabte, als hospitals catalans hi havia 1.426 pacients amb Covid-19 (44 menys que el dia anterior), dels quals 431 eren en ucis (34 menys que la vigília), segons dades de la Conselleria de Salut. Són xifres elevades, però que mantenen la seva tendència a la baixa des de fa setmanes.

A més, aquest dissabte Catalunya ha registrat 1.351 nous contagis (contra els 1.452 de divendres) i 18 morts més per Covid (26 divendres). Des de l’inici de la pandèmia s’han contagiat 573.629 catalans i han mort 21.000 més.

Altres indicadors que demostren que la pandèmia segueix a la baixa al territori són l’índex de reproducció o velocitat de transmissió (Rt), que es manté en els 0,92 punts de divendres. Per sota d’1, la pandèmia està en regressió. El risc de rebrot (EPG), que indica el creixement potencial del virus, aquest dissabte s’ha situat en els 185 punts (quatre menys que divendres). Ja no es troba per sobre dels 200, que significaria que el risc d’expansió és «molt alt», però fins que no baixi dels 100 aquest risc continuarà sent «alt».

També segueix a la baixa la positivitat, és a dir, el percentatge de persones que donen positiu en proves diagnòstiques: aquest dissabte s’ha situat en un 4,45%, tres centèsimes menys que el dia anterior. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que, per sota d’un 5%, l’epidèmia està sota control.

La bona evolució dels indicadors ha portat el Govern a flexibilitzar lleugerament les restriccions a partir d’aquest dilluns: s’aixeca el confinament comarcal (només per a la bombolla de convivència) i els comerços no essencials podran obrir, ara sí, en cap de setmana.

Quant a la vacunació, i a l’espera de l’arribada de més antígens (a partir de l’abril, segons la consellera Alba Vergés), a Catalunya ja han rebut la primera dosi un total de 641.605 catalans. D’aquests, uns 242.249 tenen també la segona.

Estancament a Europa

Tot i així, els experts es mostren preocupats per la tendència que estan experimentant alguns països europeus i que aviat podria traslladar-se a Espanya i, per tant, a Catalunya.

El Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha alertat avui a Twitter que «la situació de la Covid-19 al món gira cap a un nou empitjorament clar a causa de Sud-amèrica i a un estancament a Europa».

«L’estancament és clar a la UE i el Regne Unit. De fet, hi ha molts països estancats o pujant. En aquest moment, la preocupació és màxima a Estònia, que no va prendre mesures fortes fins ahir mateix i les primeres van ser la primera setmana de març», ha escrit el Biocomsc a la xarxa social.