Crisi sanitària, econòmica i social

Argimon demana «donar aire» al comerç malgrat el fre en la baixada del virus

  • El Govern debatrà aquest dimecres sobre si prolonga o no les actuals restriccions

  • El secretari de Salut Pública creu que el canvi de tendència es deu a la variant britànica

  • La Conselleria estima que la vacuna contra la Covid evita unes 650 morts al mes en geriàtrics

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha advocat aquest dimarts per «donar aire» als sectors més perjudicats per les restriccions, com el comerç (tancat a tot el territori durant els caps de setmana, amb els centres comercials tancats els set dies de la setmana) i la restauració.

Preguntat per la possible relaxació de mesures en una roda de premsa sobre el procés de vacunació,Argimon ha explicat que el Govern començarà demà les «converses», tot i que ha deixat clar que ell advoca per suavitzar les mesures malgrat el canvi de tendència del coronavirus a Catalunya, on la velocitat de transmissió (o Rt) ja frega l’1. «Hem de donar aire a qui no té aire», ha opinat l’epidemiòleg.

«Fa uns dies que estem estancats; baixem, però molt a poc a poc», ha reconegut Argimon. Una possible explicació a aquest fre en la baixada del virus podria ser la variant britànica del coronavirus, que és més contagiosa que la de Wuhan i que ja és present en prop del 40% dels casos positius. «No crec que les eleccions del 14-F hi hagin tingut res a veure», ha puntualitzat.

Junt amb Argimon, la subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha informat que la setmana vinent la conselleria anunciarà que començarà a vacunar la població d’entre 45 i 55 anys. «Són moltes persones, així que farem una estratègia selectiva», ha dit Cabezas. Començaran a vacunar-se quan acabi la immunització del personal essencial. Catalunya ja ha acabat de vacunar persones grans en residències i sanitaris, i ara està «immersa» en els grans dependents de més de 80 anys.

Segons dades de Salut, la vacuna contra la Covid-19 evita «entre 600 i 650» morts al mes als geriàtrics. Des de l’inici de la vacunació el 27 de desembre, Catalunya ha posat 505.429 vacunes: 321.266 primeres dosis i 184.161 segones.