La majoria d'autonomies es dirigeixen al tancament de les seves 'fronteres' abans del pont de Tots Sants

Andalusia, Madrid i les dues Castelles podrien sumar-se en unes hores als tancaments perimetrals d'Euskadi, Aragó, Navarra, La Rioja i Astúries, mentre Catalunya s'ho pensarà uns dies més

zentauroepp55618823 201027191202

L’èxode del pont de Tots Sants i el degoteig continu de males dades de la pandèmia està accelerant la decisió de les autonomies de tancar les seves ‘fronteres’ abans que arribi el cap de setmana. És probable que a les cinc que ja estan tancades s’hi sumin aquest dimecres Andalusia, Madrid, Castella-la Manxa i Castella i Lleó i en els dies posteriors Catalunya. Si la decisió és afirmativa, a gairebé tota la Península hi haurà vetat el trànsit entre comunitats, tret de per raons laborals o de força major.

Navarra i La Rioja es van confinar sense esperar a la porta que els va obrir l’estat d’alarma i una vegada declarat, dilluns se’ls van sumar Aragó, el País Basc i Astúries. Les Canàries, les Balears, Extremadura i el País Valencià ja ho han descartat. 

La decisió principal pivota ara sobre Madrid, per la seva centralitat i la seva capacitat d’irradiació en la resta de comunitats en un pont que sol marcar una de les puntes de mobilitat més grans de l’any, segons les dades de Trànsit. La paradoxa és que si les dues Castelles decidissin tancar pel seu compte, els madrilenys podrien travessar-les només si anessin de trànsit cap a les comunitats no confinades. 

Pugna Ayuso-Aguado, una altra vegada 

La intenció d’Isabel Diaz Ayuso  semblava aquest dimarts al matí inclinar-se pel no. El Conseller de Justícia i Interior, Enrique López, que sol transmetre fidelment els missatges de la seva presidenta, no veia motius per al confinament perquè a la regió «el virus està sota control». Ella mateix ha esmentat que «tal com està ara mateix el virus a Madrid, sí que podríem continuar oberts», tot i que després matisaria que la decisió es prendria «entre avui i demà».

Com està sent habitual en les últimes setmanes el seu vicepresident, Ignacio Aguado, de Ciutadans, va defensar l’opinió contrària. Ell aposta obertament pel tancament abans, fins i tot, del pont de l’1 de novembre, per abaixar la corba de contagis i arribar a Nadal «amb esperança i expectatives».

El moment de prendre la decisió serà previsiblement el Consell de Govern que celebrarà la CAM el migdia. Una hores després Ayuso es reunirà a Àvila amb els seus homòlegs de les dues Castelles amb els que està previst que faci una declaració institucional conjunta amb la decisió que hagin pres els respectius executius.

Castella-la Manxa espera el tancament

Des de Castella-la Manxa, després de les converses prèvies, s’espera que la balança s’inclini cap al tancament. El seu president, Emiliano García Page, sempre s’ha mostrat molt preocupat per les arribades d’habitants de Madrid que fins i tot s’empadronen en municipis de la comunitat.

Tot i que els contagis han descendit a Madrid en les últimes setmanes després de l’estat d’alarma decretat pel Govern en nou dels seus grans municipis, les xifres que dona l’equip d’Ayuso sempre estan sota sospita. El nivell d’ocupació de les ucis per malalts Covid, el 40%, envia altres senyals. La regió segueix al capdavant d’Espanya només per darrere d’Aragó (42%).

Castella i Lleó dubte

Segons les dades oficials, la incidència en la comunitat de Page és gairebé idèntica a la de Madrid, 436 casos per 432. Castella i Lleó, en canvi, està molt per sobre, 684. En l’Executiu d’aquesta última comunitat es dona una divisió semblant a la de Madrid. Alfonso Fernández Mañueco, el seu president va descartar diumenge el confinament, però dimarts ja ha parlat d’escoltar els experts mentre la consellera de Sanitat, Verónica Casado, es mostrava partidària del tancament.

Qui més clar ha parlat és el president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla. La decisió es prendrà dimecres, però ja ha advertit que li «fa mal en l’ànima» però és possible que hagi de tancar la regió. «S’han de frenar els contagis perquè les dades, ara no són bones». La incidència acumulada se situa en els 390 casos.

Aparcat el Grup Covid-19 d’Illa i Aguado

En un altre terreny, la Comunitat de Madrid i el Govern central han acordat que les reunions de coordinació entre les dues administracions, deixaran de participar els càrrecs polítics i es limitaran al nivell tècnic. Madrid ha deixat de ser el centre de preocupació del Govern. El Grup Covid-19, en el qual hi ha integrats el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el vicepresident, Ignacio Aguado, «es reunirà quan la situació mèdica ho requereixi», segons un comunicat de l’Executiu madrileny.