CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus Catalunya viu una «estabilitat perillosa» de la pandèmia

Salut informa d'un «petit descens», però adverteix que «encara hi ha molts contagis diaris»

zentauroepp54263060 coronavirus barcelona200804103252 / ALBERT GEA

La situació de la pandèmia de coronavirus a Catalunya està «estabilitzada» i, de fet, «sembla que hi comença a haver un petit descens» dels contagis, segons ha informat el secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Josep Maria Argimon. Aquest dijous Catalunya ha registrat 1.486 nous contagis i sis morts per Covid-19, tal com ha informat la Conselleria de Salut. «Estabilitat perillosa», ha precisat juntament amb Argimon el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. «No podem relaxar-nos, encara hi ha molts contagis diaris».

Segons Argimon, aquesta «estabilitat» respon all fet que Catalunya porta quatre dies amb les xifres a la baixa. La taxa de reproducció del virus en territori català, això és, el nombre de persones a qui contagia un positiu, és d’1. «Hem d’aconseguir que baixi d’1», ha demanat Argimon. Quan és així, es considera que l’epidèmia està remetent.

Barcelona i la seva àrea metropolitana (on hi ha l’Hospitalet de Llobregat), que juntament amb Lleida va ser aquest estiu la zona més castigada per la pandèmia, està en una situació «similar» a la general de Catalunya. Ara com ara, preocupa més Tarragona, la província que sí que està veient créixer els contagis. «Tarragona ciutat comença a anar a cap amunt», ha informat el secretari de l’Aspcat. Per la seva banda, Lleida, encara molt marcada pel càstig del virus patit a la comarca del Segrià, torna a la baixa després d’experimentar un «petit repunt».

Pressió assistencial

Com ha explicat Mendioroz, les mesures preses a Lleida i el Segrià van evitar nous contagis, però no la pressió a l’Hospital Arnau de Vilanova, que encara avui «segueix amb molts llits ocupats per coronavirus». No obstant, a nivell de tot Catalunya, la pressió és «baixa» als hospitals, segons Argimon, tot i que no així a l’atenció primària. «Un 7% de l’equip de la primària està treballant a les residències d’avis», ha indicat l’epidemiòleg.

A més, Mendioroz ha defensat la seguretat del transport públic, on no s’ha detectat un augment considerable dels contagis. «No és un lloc que ens preocupi especialment. Agafo el metro cada dia i és un dels llocs més segurs», ha dit, tot i que ha cridat a evitar les aglomeracions.