crisi sanitària internacional

Igualada acaricia la fase 1 després de ser la 'zona zero' de la Covid-19 a Catalunya

Salut demana que la conca d'Òdena i tota la Catalunya Central avancin en el desconfinament

L'alcalde justifica la bona evolució a la «unitat» entre els set municipis de la comarca

zentauroepp53397158 graf4615 igualada barcelona 12 05 2020 iluminan de col200513183524 / Susanna Saez

La taxa de mortalitat del coronavirus a Igualada (Barcelona) va arribar a ser, en el moment més dur de la pandèmia, de 63 morts per cada 100.000 habitants, una de les més altes d’Europa. La letalitat de la Covid-19 a la Llombardia (Itàlia), on el virus es va acarnissar amb especial virulència, no va ser mai tan alta com la d’Igualada: va arribar a les 41,6 defuncions per 100.000 habitants al dia. Igualada es va convertir en la zona zero de la pandèmia a Catalunya i la conca d’Òdena (a la qual aquest municipi pertany), la primera regió a ser confinada abans de decretar-se l’estat d’alarma. I ara protagonitza una evolució tan favorable que aspira a passar a la fase 1, davant de Barcelona i el seu entorn metropolità.

Just aquest dimecres fa dos mesos de la posada en quarantena d’aquesta zona, en què, segons apunten les dades epidemiològiques, alguna cosa s’ha fet bé, ja que la Conselleria de Salut ha demanat aquest dimarts al Govern de Pedro Sánchez que la Catalunya Central (on hi ha Igualada) passi a la fase 1 de la desescalada, amb Girona i Lleida. Darrere es queda la capital catalana, que haurà de seguir a la fase zero com a mínim una setmana més.

El fet que el focus de coronavirus a Igualada es produís al seu hospital va complicar molt la situació, que va afectar sensiblement tres municipis més de la conca d’Òdena: Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i Òdena. Fins al 40% dels sanitaris de l’Hospital d’Igualada, que atén tota la regió, han arribat a estar contagiats.

Però ara la conca d’Òdena, on s’han registrat 475 morts des que va començar la pandèmia, ha tornat a la «taxa de mortalitat biològica» normal de la zona, amb 10 morts en l’última setmana, segons ha dit aquest dimecres l’alcalde d’Igualada, Marc Castells. Ell mateix ha advertit, tot i així, que no estan baixant els casos positius detectats als centres d’atenció primària (CAP), si bé s’estan donant «quadros clínics» que, no obstant, no requereixen ingrés.

A l’Hospital d’Igualada els contagis també s’han estabilitzat: dels 211 llits del centre només 23 estan ocupats per pacients amb Covid-19 (i n’hi continua havent cinc a l’uci).

«Transparència i comunicació veraç»

Per a Castells la clau d’aquesta millora ha sigut la unitat de la qual han fet gala els ajuntaments de la conca d’Òdena. «Set municipis governats per cinc forces polítiques diferents hem fet un exercici d’unitat, transparència i comunicació veraç i eficient», ha destacat l’alcalde, que, a més, ha instat la població a no relaxar-se davant el risc d’un nou rebrot.

Segons xifres de Salut, la taxa de mortalitat de la Catalunya Central acumulada en els últims 14 dies és de 65 morts per 100.000 habitants. Però en els últims set, de 24,9. L’alcalde Castells ha tornat a demanar al Govern tests PCR massius per a la població. I ha anunciat que els municipis de la zona repartiran  entre els veïns de més de 65 anys 14.000 mascaretes que han sigut donades per una empresa local.