El Govern refreda la possibilitat d'instaurar un carnet d'immunitat del Covid-19

Budó assegura que encara no s'ha aprovat «cap pla de desconfinament» i tot el que hi ha ara per ara són «propostes»

El cap epidemiològic del Clínic, Antoni Trilla, alerta dels «inconvenients» del passaport pel que fa als drets dels ciutadans

zentauroepp48584082 pla mitj de la portaveu del govern meritxell bud durant 190611144100 / Silvia Jardi

La consellera de la Presidència, Meritxell Budóha refredat aquest dilluns la possibilitat d’instaurar un carnet d’immunitat per a la població que hagi passat el Covid-19, com ha suggerit l’epidemiòleg Oriol Mitjà, que assessora el Govern.

L’esborrany del pla de «sortida coordinada del confinament» impulsat per Mitjà planteja oferir un «certificat d’immunitat», en format electrònic i també en paper, a aquells que ja tinguin anticossos per haver passat la infecció.

En declaracions a Ràdio 4, Budó s’ha referit amb cautela a la possibilitat d’introduir un «passaport d’immunitat» per a la població: «Encara no ho hem decidit», ha afirmat la consellera, que ha remarcat que el Govern encara no ha aprovat «cap pla de desconfinament» i que tot el que hi ha ara per ara són «propostes».

«Jo en aquests moments prefereixo no valorar aquest passaport immunitari, però sí que, d’alguna manera, haurem de saber qui ha passat i qui no ha passat la malaltia. Serà molt important tenir present la radiografia de la societat a l’hora dur a terme el desconfinament», ha remarcat.

I ha afegit: «No sé si serà a través d’un passaport o amb un altre tipus d’eina, en aquest moment ho desconec. És una proposta que altres països també han estudiat. En aquests moments prefereixo ser prudent a l’hora d’afirmar si serà d’una manera o una altra».

Sobre el rastreig de mòbils

La proposta de Mitjà també aposta per aplicacions de mòbil per monitorar casos i contactes i «recollir dades de mobilitat a través del GPS» i de contactes «a través de Bluetooth».

Budó ha puntualitzat que el Govern «en cap moment» s’ha plantejat «rastrejar els mòbils», però sí que li «consta que el Govern de l’Estat espanyol ha fet algun anunci en aquest sentit».

La consellera ha dit ser conscient que «qui té la decisió final» sobre el desconfinament és el Govern de Pedro Sánchez, però ha afirmat que la Generalitat ha «de fer propostes» perquè és «qui millor coneix» la realitat de Catalunya.

Així, segons Budó, l’Estat hauria «de deixar al Govern de Catalunya i també als municipis, que seran un peça importantíssima, decidir com poden sortir els nens». 

Crítiques de Trilla

Per la seva banda, el cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha considerat que el passaport d’immunitat que plantejava el Govern hauria de ser voluntari i «mai obligatori», «amb garanties» i acordat en el conjunt de l’Estat i d’Europa.

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha alertat dels «inconvenients» del passaport pel que fa als drets dels ciutadans i ha instat a garantir que l’aplicació no suposa una «intromissió en la vida de les persones».

Segons Trilla, hi ha «discussió» de tots els actors, també juristes i bioètics. A més, ha apuntat que si s’implanta «ha de ser una decisió europea». D’altra banda, ha afirmat que és «complicat» el desconfinament per territoris, malgrat reconèixer que s’han de prendre mesures per avançar cap aquí.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions