RECOMPTE POLÈMIC

La presidenta de les infermeres de Barcelona, denunciada per «tupinada»

Una rival porta les eleccions del col·legi professional al TSJC: el procés ha anat en «en contra dels estatuts»

Paola Galbany, la nova dirigent de l'entitat, és al capdavant d'Infermeres 2020, afí a l'ANC

zentauroepp27584927 enfermera200302202825 / RALPH ORLOWSKI

Som Garantia, una de les tres candidatures a la presidència del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), va presentar ahir a la tarda, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la suspensió de la presa de possessió de la nova presidenta d’aquest col·legi professional, Paola Galbany. Galbany lidera la llista d’Infermeres 2020, que compta amb el recolzament de persones de l’entorn de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), entitat independentista. Som Garantia considera que el procés electoral ha anat «en contra dels estatuts» de la mateixa escola i denuncia que hi ha hagut una «tupinada».

El  24 de febrer passat van tenir lloc les eleccions al COIB per renovar la Junta de Govern de la corporació professional. Es presentaven tres candidatures: Som Garantia (1.154 vots), Infermeres 2020 (1.144) i El COIB ets tu (647), la llista que es trobava fins ara en el poder amb Albert Tort com a president des del 2011. Som Garantia, liderada per Marga Esteve, va guanyar les eleccions per 10 vots de diferència, però Infermeres 2020 va impugnar el resultat perquè no es van tenir en compte aquells vots amb la modalitat correu exprés.

La mesa electoral del COIB va acceptar la impugnació d’Infermeres 2020, per la qual cosa va suspendre la candidatura guanyadora de Som Garantia i li va atorgar la presidència a la llista vinculada a l’ANC. No obstant, els estatuts de l’escola d’infermeres afirmen que el vot per correu «s’enviarà per correu certificat al president de la mesa electoral», per la qual cosa els vots ‘express’ no haurien d’entrar en l’escrutini, segons aquests estatuts. «La diferència és que el correu certificat s’entrega a mà mentre que en l’’express’ hi pot intervenir una tercera persona i, per tant, poden ser fraudulents», denuncia la candidata de Som Garantia, Marga Esteve.

«Sobres tancats amb zel»

Però, per a Esteve, hi ha hagut més «irregularitats». «Durant 36 hores els vots ‘express’ no van estar custodiats per ningú [es van obrir divendres passat, després de la impugnació inicial d’Infermeres 2020]. També van aparèixer sobres tancats amb zel. Hi ha hagut una falta de tot», assegura Esteve, que afegeix que la seva candidatura, allunyada de qualsevol ideologia, ha buscat els «millors professionals», en comptes de les «afinitats polítiques». Som Garantia denuncia haver patit «decisions» i «irregularitats» per part de la mesa electoral per treure-li la presidència a favor d’’Infermeres 2020’.

Per tots aquests motius, Som Garantia va decidir impugnar les últimes eleccions al COIB davant de la mesa electoral i davant del Consell de Col·legi d’Infermeres i Infermers de Catalunya, i ahir ho va fer davant de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Fonts consultades amb aquest diari asseguren que «tothom sap» el vincle entre Infermeres 2020 i l’ANC, si bé d’aquestes relacions no hi ha rastre a la web. Aquest diari ha provat sense èxit de posar-se en contacte amb Infermeres 2020, així com amb la seva candidata, Paola Galbany.

Temes:

Infermeres