NIVELL MOLT ALT DE CONTAGI

Els 10 consells de l'OMS contra el coronavirus

Proposa un decàleg de precaucions per evitar contagis o minimitzar el risc

zentauroepp52516519 coronavirus aeropuerto200228124610 / Andre Penner

Després d’anunciar que el risc d’expansió del Covid-19 ha passat de nivell «alt» a «molt alt» a tot el món, i s’ha equiparat així la situació global a la qual viu la Xina des del mes de gener, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va donar deu consells a la ciutadania per prevenir el contagi del virus:

1. Rentar-se les mans freqüentment amb un gel antisèptic, o amb aigua i sabó si no es disposa d’aquest gel. El virus es pot transmetre al tocar superfícies contaminades o malalts, per la qual cosa aquesta acció redueix els riscos.

2. Netejar regularment determinades superfícies, com els escriptoris en llocs de treball o a la cuina.

3. Assegurar-se que la informació sobre el Covid-19 procedeix de fonts fiables, com les agències nacionals de salut pública, professionals mèdics, o la mateixa OMS. Saber, per exemple, que la malaltia sol començar amb febre o tos seca, no amb molèsties nasals.

4. Evitar els desplaçaments si es té febre o tos. Si es troba malament durant un vol, informar immediatament la tripulació, i una vegada al domicili, contactar amb professionals sanitaris, explicant-los on s’ha sigut.

5. Tossir o esternudar sobre la màniga del braç (no sobre la mà) o utilitzar un mocador que haurà de ser immediatament llençat a les escombraries, per després rentar-se les mans.

6. Si es tenen més de 60 anys o problemes de salut com una malaltia cardiovascular, respiratòria o diabetis, hi ha més risc de caure greument malalt davant d’un hipotètic contagi, per la qual cosa s’han de prendre precaucions extra, evitant zones freqüentades o llocs on hi podria haver contacte amb potencials malalts.

7. En cas de sentir-se malament, quedar-se a casa i trucar a un metge o un professional sanitari, que hauria de preguntar els símptomes, on s’ha estat i amb qui s’ha tingut contacte.

8. En cas de posar-se malalt, quedar-se a casa, separar-se de la resta de la família, fins i tot en el menjar i dormir, i utilitzar diferents coberts i plats.

9. Trucar al metge si es nota falta d’alè.

10. En cas de viure en una comunitat afectada, és comprensible sentir ansietat. Buscar la manera en què es pot ajudar, i alhora informar-se de com garantir la seguretat en llocs de treball, escoles o llocs de culte. 

Temes:

OMS Coronavirus