TELÈFON DE SALUT

El 061 rep 1.500 trucades pel coronavirus aquest dijous

Les consultes es disparen després dels tres casos a Catalunya

52512363 60 / ELISENDA PONS

El telèfon de salut a Catalunya 061, al qual es pot trucar les 24 hores, va superar aquest dijous les 1.500 trucades demanant informació sobre el coronavirus, una xifra que aquest dijous de moment ha descendit, segons asseguren fonts d’aquest servei.

Mentre l’afectació més greu del Covid-19 es va mantenir més circumscrita a la Xina, les trucades al 061 eren unes 40 de diàries, una xifra que es va disparar diumenge passat, dia 23, a unes 500 al conèixer-se que la malaltia havia arribat a Itàlia. Dimarts passat, dia 25, quan es va confirmar el primer cas de coronavirus a Catalunya, en una dona de 36 anys de nacionalitat italiana que havia viatjat recentment al seu país, les trucades van ascendir al miler.

Les mateixes fonts han precisat que ahir, dia 26, amb el segon cas, la xifra va arribar a les 1.500 trucades d’un total d’unes 7.000 que es reben diàriament en aquest servei.

Consultar els símptomes

La gran majoria d’aquestes trucades al 061 són de persones que demanen informació sobre el Covid-19 i els seus símptomes, així que el personal del 061 CatSalut Respon fan un cribatge amb diverses preguntes inicials, com ara quins símptomes clínics té la persona que consulta.

Si les complicacions respiratòries són importants, l’operadora transmet la trucada al personal mèdic o d’infermeria, que valora l’estat de salut. També es pregunta si s’ha estat recentment en països on la malaltia ha avançat més i es consideren zones de risc, com la Xina, l’Iran, Singapur, el Japó, Corea del Sud i diverses regions del nord d’Itàlia.

En el supòsit que no es donin aquests criteris epidemiològics i clínics, les persones que consulten al telèfon han d’esperar per ser atesos, han reconegut les esmentades fonts. Aquesta setmana s’han detectat, fins avui, un total de 15 casos de Covid-19 a Espanya, tres dels quals a Catalunya.

Temes:

Coronavirus