SEGONA VÍCTIMA CONFIRMADA

Mor una altra dona a Sevilla pel brot de listeriosi

La ministra María Luisa Carcedo compareixerà el dia 5 al Congrés per informar sobre aquest tema

El gerent de Magrudis desconeix la data de l'última inspecció i defensa haver respectat la legalitat

zentauroepp36171572 hospital virgen del rocio de sevilla190819142909

Una dona de 74 anys infectada per listèria ha mort aquest dimarts a les 13.15 hores a l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, segons ha informat la Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d’Andalusia en un comunicat. La dona presentavapatologies prèviesi s’incloïa dins de la població de risc, segons la Conselleria. És la segona víctima mortal confirmada pel brot andalús de listeriosi; la primera va seruna dona de 90 anys el dia 20 passat. 

El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha lamentat aquest dimarts aquesta segona mort, mentre ha garantit que el seu govern continua treballant "per acabar com més aviat millor amb el brot". En la mateixa línia, el vicepresident de la Junta, Juan Marín, ha lamentat aquesta mort i ha advertit que "afortunadament" el nombre d’afectats està "disminuint", la qual cosa "fa pensar que aquest desgraciat episodi està a punt d’acabar".

La Ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, compareixerà el pròxim 5 de setembre al Congrés per informar sobre el brot de listeriosi.

Inspecció "fa uns mesos"

El gerent de Magrudis, l’empresa que fabricava la carn entatxonada origen del brot de listeriosi, José Marín, desconeix la data exacta de l’última inspecció externa a les seves instal·lacions, però ha explicat que va ser "fa uns mesos" i que se seguien els protocols d’higiene i desesterilització.

Marín ha dit que no saben el que ha passat i ha opinat que "no deu ser tan evident allò del brot de listèria quan els mateixos veterinaris de l’Ajuntament de Sevilla i tècnics de la Junta fa diversos dies que intenten trobar-lo i no ho aconsegueixen".

Ha indicat en una entrevista a la Cadena Ser que de moment no s’ha trobat "res" en el tractament tèrmic i, al ser preguntat sobre on pot ser el focus, ha respost: "Si els tècnics no són capaços de trobar-lo, imagini’s jo, que soc neòfit en aquest tema".

Marín ha rebutjat que es facin "conjectures" sense saber el que ha passat i ha recordat que un bacteri pot ser en qualsevol lloc perquè "vivim diàriament amb ells i no es veuen". També ha negat que es fessin obres a la fàbrica, ja que només va ser "una petita ampliació feta de plaques" i ha assegurat desconèixer quin dia exacte del mes de juny se li va comunicar aquesta remodelació a la Junta i quan van començar a elaborar carn entatxonada allà.

Ha defensat que no ha fet res fora de la llei i que compleixen tots els protocols de control, i no entén "el maremàgnum que s’ha muntat" sobre la seva empresa, ja que veu l’assumpte "polititzat" amb les reunions que s’estan duent a terme. 

Investigació

D’altra banda, continua en investigació el casd’un home malalt terminal de càncer de pàncrees que va morir la setmana passada després de donar positiu en listèria, tot i que encara no s’ha confirmat la seva relació amb el brot andalús.

La Conselleria de Salut i Famílies d’Andalusia xifra en196la llista d’afectats, mentre que el nombre de pacients ingressats als hospitals públics i privats ambsospita d’infeccióo amb infecció confirmada s’ha reduït un 20% en 24 hores. Així, el nombre de persones hospitalitzades aquest dilluns a la nit era de 86, quan el dia anterior s’elevava a 108.

Aquest dilluns es van confirmar tres nous casos d’infecció per'Listeria monocytogenes'localitzats a Sevilla. En total, el nombre de persones amb infecció confirmada des de l’inici de l’alerta, decretada el 15 d’agost, és de 196 (el dia anterior era de 193). La majoria d’aquests casos es localitzen a la província de Sevilla, 161 (82,1%), seguida de Huelva (17 casos), Cadis (10), Màlaga (4) i Granada (4). A les províncies d’Almeria, Còrdova i Jaén no hi ha casos confirmats.

Per la seva banda, segons va informar dilluns el Govern, els cinc casos detectats de listeriosi a Catalunya no han presentat resultats prou determinants en les analítiques com per confirmar-ne cap, però la seva situació clínica fa que l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) hagi acabat i qualificat com a probable la infecció per listeriosi relacionada amb el brot originat a Andalusia, mentre que el Ministeri de Sanitat va anunciar que els notificats per Catalunya han resultat negatius.

Temes:

Listeriosi