Investigació

La contaminació atmosfèrica provoca el 33% de casos d'asma infantil a Europa

L'estudi ha exposat que es podrien prevenir més de 190.000 casos d'asma, cosa que suposa un 33% del total d'incidents a l'any

polucion / periodico

Un estudi liderat perl’Institut de Salut Global (Is Global) i desenvolupat a 18 països europeus ha demostrat que el 33% dels nous casos anuals d’asma infantil, un total de 190.000, són atribuïbles a la contaminació atmosfèrica i es podrien evitar si s’assoleixen els nivells mínims que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Publicat perl’European Respiratory Journal, aquest estudi ha estimat la càrrega d’asma infantil a 18 països europeus (Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Lituània, Noruega, Països Baixos, Portugal, Regne Unit, Suècia i Suïssa).

La investigació s’ha centrat en l’anàlisi de tres contaminants principals, el nivell de diòxid de nitrogen (NO2), de material particulat (PM2,5) i de carboni negre (BC).

El percentatge de casos nous anuals atribuïble a la contaminació de l’aire varia en funció a cada un dels tres contaminants, 33% en el cas de les partícules PM2,5, 23% per a NO2i 15% per a carboni negre (BC).

Els científics han plantejat dos escenaris diferents per a l’estudi, un que es va implementar amb els nivells màxims de contaminació atmosfèrica recomanats per l’OMS i un altre que es va basar en els nivells mínims plantejats en 41 investigacions anteriors.

L’anàlisi impulsada per l’ISGlobal, un centre impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”, ha demostrat que es podrien prevenir més de 66.000 casos d’asma infantil a l’any, l’11% del total de casos incidents, si es compleixen els nivells màxims recomanats de partícules PM2,5.

Les estimacions han indicat que complirels nivells màxims de NO2, el 0,4% del total, resultat que “proporciona menys protecció que els nivells establerts per al PM2,5”, com ha destacat el científic David Rojas-Rueda.

L’estudi ha exposat que es podrien prevenir més de 190.000 casos d’asma, cosa que suposa un 33% del total d’incidents a l’any, si es redueixen les partícules de PM2,5als nivells mínims recomanats per l’OMS.

També ha apuntat que si s’assoleixen els nivells mínims de carboni negre es podrien evitar 135.000 casos d’asma, que representarien un 23% dels incidents anuals, i si es redueix al mínim el nivell de NO2es previndrien 89.000 casos, un 15% del total.

Temes:

Contaminació