Cirurgia innovadora

Separades amb èxit dues siameses unides pel crani al Regne Unit

Es tracta de les nenes Safa i Marwa Ullah, que van néixer al Pakistan amb una condició coneguda com a craniòpag

gemelas-separadas

Unes siameses de 2 anys unides pel cap van ser sotmeses a una exitosa cirurgia en un hospital britànic per separar-los els cranis, cervells i vasos sanguinis, van dir els metges que les van tractar en un cas que pot ser revolucionari per a la ciència.

La cirurgia, altament complexa, va involucrar múltiples operacions a la Safa i la Marwa Ullah, que van néixer al Pakistan el gener del 2017 amb una condició coneguda com a craniòpag, en què els cranis de les nenes i parts del seu cervell es van unir i van entrellaçar.

“El craniòpag és una condició excepcionalment rara i complexa”, va dir David J. Dunaway, que va dirigir l’equip quirúrgic que va tractar les nenes. L’operació, feta el febrer passat, va ser la separació més complexa d’aquest tipus que el seu equip havia realitzat fins ara, va destacar.

Un cas extraordinari

Tenir bessons units pel cap amb cranis fusionats i cossos separats es produeix en menys d’un naixement en un milió, mentre que la connexió amb el teixit cerebral és encara més rara. S’estima que al voltant de 50 bessons amb craniòpag neixen a tot el món cada any, dels quals només uns 15 sobreviuen més enllà de 30 dies.

Dunaway va dir que el procediment es va realitzar recolzat en una tecnologia d’avantguarda que inclou realitat virtual i creació ràpida de prototips en tres dimensions, la qual cosa permet als cirurgians utilitzar imatges del cervell i els vasos sanguinis de les nenes per planificar i practicar la cirurgia amb anticipació i així minimitzar les complicacions.

Els procediments es van dur a terme a l’hospital Great Ormond Street de Londres i les nenes van estar prou bé per ser donades d’alta quatre mesos després, l’1 de juliol.

Tècniques innovadores

“Aquestes tècniques científiques d’avantguarda van augmentar en gran manera les possibilitats per a la Safa i la Marwa. Tenien els cervells més entrellaçats que el que s’havia vist en casos anteriors, cosa que la converteix en la separació més complicada fins ara”, va dir l’equip del Great Ormond Street en un comunicat.

Cinc mesos després de l’operació, la Safa i la Marwa estan progressant de manera lenta però constant, van dir els metges, que van afegir que “un període addicional de recuperació i rehabilitació és essencial per maximitzar” l’evolució.

Temes:

Pakistan Londres