Patrons alimentaris a Espanya

El sedentarisme és més culpable de l'obesitat que la dieta

Els espanyols consumeixen prop de 800 calories menys ara que el 2010

Una dona amb sobrepès passeja per Barcelona. / ALBERT BERTRAN

El sedentarisme i la falta d'activitat física són més culpables del sobrepès i l'obesitat dels espanyols que les calories que ingereixen en la seva dieta, que es compon de més greixos i proteïnes de les recomanades per l'Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA) però de menys hidrats.

És la conclusió de l'estudi d'Antropometria, Ingesta i Balanç Energètic a Espanya (Anibes) realitzat per la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN) en col·laboració amb cinc experts científics per conèixer els patrons alimentaris dels espanyols i la seva despesa d'energia.

L'estudi, en què han participat 2.009 persones, indica que els espanyols consumeixen prop de 800 calories menys ara que el 2010, al passar a una ingesta mitjana diària de 2.609 a 1.820, molt inferior també a la que reflecteixen les dades disponibles de l'any 1964 quan era de 3.008.

Els experts indiquen, no obstant, que els estudis del 2010 i 1964 es van realitzar amb una metodologia diferent i "de menor precisió" que aquesta anàlisi.

Les dades dels ciutadans espanyols per franges d'edat mostren que només els nens d'entre 9 i 12 anys ingereixen el nombre de calories al dia recomanades per l'EFSA (2.078 en nens i 1.973, en nenes).