Coronavirus

L’OMS insisteix en la necessitat d’estar preparats davant la pròxima pandèmia: «No podem ignorar l’assumpte»

«Continua existint l’amenaça que aparegui un altre patogen amb un potencial encara més mortífer», ha avisat

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha instat els països a no demorar més l’aprovació del tractat internacional per estar preparats davant futures pandèmies.

«No podem ignorar l’assumpte. Si no fem els canvis necessaris, ¿qui els farà? I si no els fem ara, ¿quan? Quan la pròxima pandèmia truqui a la porta, i ho farà, hem d’estar preparats per respondre de manera decisiva, col·lectiva i equitativa», ha defensat Tedros durant la seva intervenció aquest dilluns a l’Assemblea Mundial de la Salut, que s’està celebrant a Ginebra (Suïssa).

El màxim dirigent de l’organisme sanitari internacional de les Nacions Unides ha alertat que, malgrat que ja ha acabat l’emergència internacional per la covid-19, encara «continua existint l’amenaça que aparegui una altra variant que provoqui noves onades de malaltia i mort».

L’amenaça continua

Igualment, ha avisat que «continua existint l’amenaça que aparegui un altre patogen amb un potencial encara més mortífer». «I les pandèmies no són l’única amenaça a la qual ens enfrontem», ha afegit al respecte.

Per això ha insistit davant tots els Estats membre de l’OMS de la necessitat de tenir un mecanisme de preparació davant pandèmies: «En un món de crisis superposades i convergents, una arquitectura eficaç de preparació i resposta davant emergències sanitàries ha d’abordar emergències de tota mena».

Tedros considera que la reunió d’alt nivell sobre preparació i resposta davant pandèmies que se celebrarà aquest any podria ser «una valuosa oportunitat perquè els líders tracin un camí clar cap a aquell futur».

«Necessitem un compromís generacional per no tornar al vell cicle de pànic i negligència que va deixar vulnerable el nostre món, sinó que avançarem amb un compromís compartit per fer front a amenaces compartides amb una resposta compartida. Per això diem que la pandèmia és un compromís generacional: el compromís d’aquesta generació és important perquè ha experimentat com de terrible pot ser un petit virus», ha argumentat el director general de l’OMS.

Així, en conclusió, ha demanat a tots els Estats membre que «participin de manera constructiva i urgent en les negociacions sobre l’acord relatiu a la pandèmia» així com en l’actualització del Reglament Sanitari Internacional perquè «el món no hagi d’enfrontar-se mai més a la devastació d’una pandèmia com la de la covid-19».

Temes:

OMS Coronavirus