En recerca

Sant Pau destaca l’èxit del primer assaig clínic europeu d’una immunoteràpia per a càncer limfàtic

  • El tractament, provat en 10 pacients, aconsegueix la remissió completa del càncer en la meitat dels casos 

Un equip d’investigadors de l’Hospital Sant Pau anuncien que el primer assaig clínic d’una immunoteràpia CAR-T contra el càncer limfàtic ha acabat amb èxit. L’estudi, encara en la primera fase de recerca, ha comptat amb la participació de 10 pacients amb limfoma de Hodgkin i limfoma T que no havien aconseguit millores amb cap altre tipus de tractaments convencionals. Segons el que s’ha observat en aquest primer assaig clínic, tots els pacients que van rebre tractament amb CAR-T30 van obtenir millores i en el 50% dels casos es va observar una resposta completa al tractament amb desaparició del limfoma.

Segons expliquen els responsables d’aquest estudi, aquest tipus d’immunoteràpia contra el càncer limfàtic es basa en uns medicaments cel·lulars que es fabriquen a partir dels limfòcits T del mateix pacient. Aquestes cèl·lules passen per un procés de modificació genètica perquè ‘aprenguin’ a destruir les cèl·lules tumorals. «Seleccionem aquests limfòcits del mateix pacient i els dotem d’una ‘arma’ perquè quan detectin un dels antígens que expressen les cèl·lules tumorals del limfoma els eliminin», explica Javier Briones, responsable de l’assaig i cap de la Unitat d’Hematologia Clínica de Sant Pau.

El tractament, encara en fase preliminar d’estudi, ha sigut testat en una desena de pacients amb limfoma de Hodgkin i limfoma T de diferents comunitats autònomes (Catalunya, Andalusia, Astúries, Galícia, Castella i Lleó i València) i països europeus (Itàlia, Àustria i Polònia). Els resultats d’aquesta primera fase de l’assaig clínic es presenten aquest dimecres al Congrés de l’Associació Europea d’Hematologia que s’està celebrant aquesta setmana a Viena.

En fase de recerca

Després dels èxits aconseguits en aquesta primera fase de l’assaig clínic, els científics ja es preparen per passar a les següents fase de l’estudi (on el medicament es posarà a prova en una mostra més gran de pacients). La segona etapa de l’assaig també s’està portant a terme a l’Hospital de Sant Pau. En les primeres etapes de la recerca ja s’ha aconseguit definir la dosi de seguretat d’aquest medicament, així com la dosi òptima que cal administrar per aconseguir resultats favorables.

«Ha sigut un llarg camí des que vam iniciar la nostra recerca. Hem arribat a metes com el disseny i la fabricació del medicament o els estudis preclínics. Ara, acabar la fase I i comprovar en el primer assaig clínic a Europa per a aquest tipus de limfoma que la meitat dels pacients han aconseguit la remissió completa del càncer, és molt gratificant i motivador», relaten les investigadores Ana Carolina Caballero, Laura Escribà Garcia i Carmen Álvarez Fernández, del grup de recerca en Immunoteràpia Cel·lular i Teràpia Gènica de l’Institut d’Investigació de Sant Pau – IIB Sant Pau.