Horitzó 2023: Sabadell (7)

Sabadell de cara a les municipals: la pugna entre el PSC i ERC per seduir potencials aliats

  • Quan falta menys d’un any per a les municipals del 28 de maig del 2023, EL PERIÓDICO publica una sèrie de radiografies de política local en urbs catalanes

  • A la ciutat, tradicionalment d’esquerres, cap partit ha arribat a la majoria absoluta des del 2003; les aliances s’entreveuen determinants.

ACN / Norma Vidal

La composició del ple

El PSC va recuperar el 2019 l’alcaldia a Sabadell, la cinquena ciutat més poblada de Catalunya, després de perdre-la a mans d’un govern quadripartit compost per ERC, la Crida, Unitat pel Canvi i Guanyem el 2015. En aquests comicis, els socialistes van ser la llista més votada per la mínima (339 vots més que Unitat pel Canvi, una ramificació de l’espai polític dels comuns) però van perdre 8 regidors respecte a les municipals del 2011, registrant així els pitjors resultats de la seva història a la cocapital vallesana.

El 2015, al PSC li va passar factura l’explosió ara fa 10 anys del caso Mercuri, que va implicar, entre altres, al llavors alcalde Manuel Bustos (PSC), que va entrar a la presó per tràfic d’influències el gener del 2022. No obstant, part dels sabadellencs van tornar-li la confiança al PSC el 2019, cosa que li va permetre obtenir 10 regidors, insuficients per a la majoria absoluta de 14 –els socialistes només l’han aconseguida una vegada (amb Bustos, el 2003)–, però el doble del que el PSC va sumar el 2015.

Sabadell també va ser paradigma de la divisió dels grups a l’esquerra del PSC i un dels primers grans municipis on Podem i En Comú van anunciar que anirien en llistes separades. El 2019, l’espai dels comuns només va aconseguir una regidora, però sumant els vots de Podem, Sabadell En Comú i 100% Sabadell, les tres llistes més representatives d’aquest espai polític, haurien sigut la tercera força més votada, només per darrere el PSC i ERC.

L’actual alcaldessa és Marta Farrés (PSC), que entre el 2006 i el 2015, en l’etapa Bustos, ja va ser regidora de l’Ajuntament de Sabadell. Farrés lidera un govern en minoria amb 11 regidors, en què s’inclou la regidora no adscrita Marta Morell (ex Podem). La resta del ple el componen ERC (7 regidors), la Crida (3), Ciutadans (3) i Junts (3).

En les municipals del 2019 van votar a Sabadell un total de 96.776 persones, una dada que va registrar una participació del 62,55% en un cens total de 154.721 votants.