PRÈVIA DEL PLE D'INVESTIDURA

Marta Farrés es convertirà en la primera dona alcaldessa de Sabadell després del ple de constitució del nou ajuntament

Després de quatre anys a l'oposició, el PSC recuperarà el govern de Sabadell, tot i que governarà en minoria amb el recolzament de Podem

ERC i la Crida per Sabadell mantenen la intenció de formar un govern alternatiu als socialistes fins a l'últim moment

zentauroepp48485565 pla mitj de marta farr s cap de llista del psc a l ajuntam190607104020 / Norma Vidal

L’Ajuntament de Sabadell tindrà la seva primera dona alcaldessa després del ple que se celebrarà el dissabte 15 de juny a les 17.00 h. Marta Farrés (PSC) serà la primera alcaldessa de la cocapital vallesana en els 40 anys de democràcia –i en la història del municipi–.

De la mà de Farrés, el PSC recuperarà l’alcaldia que va perdre el 2015 després de la implicació de l’exalcalde socialista, Manuel Bustos, en el ‘cas Mercuri’.Els resultatsvan demostrar que ja està superada l’etapa Bustos. És el moment d’una aposta de futur”, va declarar Farrés divendres passat, quan va firmarl’acord de govern amb Podem Sabadell que la portarà a l’alcaldia.

Marta Morell (Podem) també va expressar llavors la seva satisfacció per la firma del pacte i per fer que la socialista es converteixi en la primera dona alcaldessa de la ciutat. Un acord que, segons Morell, “donarà recolzament a la lluita contra el masclisme per avançar cap a una societat igualitària”.

Proposta d’un govern alternatiu

Tant ERC com la Crida per Sabadell han mantingut, fins a l’últim moment, la intenció de formar un govern alternatiu que deixi el PSC sense l’alcaldia. En un inici, ERC va proposar una unió sobiranista amb la Crida, Junts per Sabadell (JxS) i Podem, però l’acord de la formació morada amb els socialistes impossibilita el govern d’ERC, ja que aquest últim necessita el vot de Podem per assolir la majoria absoluta (14).

En un comunicat publicat el passat 12 de juny, la Crida advoca per “un pacte nítidament anticorrupció amb ERC i Podem”. Així, JxS queda fora de l’equació, tot i que els seus vots també són necessaris perquè Juli Fernàndez (ERC) torni a governar.

Al llarg de les últimes setmanes, Lourdes Ciuró (JxS) ha reiterat que “no donarem l’alcaldia a canvi de res” i que els seus vots perquè ERC governés “no són un xec en blanc”, sinó que exigien formar part del govern. Davant d’aquesta situació, des de la Crida demanen “responsabilitat a totes les forces sorgides de les eleccions del 26-M per poder tirar endavant l’única opció viable que pot tancar al pas a la tornada de la corrupció al govern de Sabadell”.

Un pacte sense majoria absoluta

Entre el PSC i Podem sumen 11 regidors, i es quedena tres de la majoria absoluta, però els socialistes governaran perquè van ser la llista més votada en les eleccions municipals i no existeix cap alternativa que tingui prou recolzaments.

Farrés es quedarà amb 11 vots, ja que les formacions que podrien sumar per assolir la majoria absoluta no la votaran. ERC (7 regidors) presentaran Juli Fernàndez com a candidat; la Crida (3) donarà els seus vots a Fernàndez; Ciutadans (3) votaran pel seu candidat, Adrián Hernández, i Junts per Sabadell (3) votarà pel seu cap de llista, Lourdes Ciuró.

“El PSC ha rebutjat tant el pacte d’estabilitat com el pacte d’investidura que vam comentar”, ha declarat Hernández en roda de premsa. Així, Ciutadans començarà la legislatura “des de l’oposició i sense cap vincle amb els socialistes, ni compromís d’estabilitat”.

Discrepàncies a Podem

Dijous passat, 13 de juny, va tenir lloc una assemblea de Podem Sabadell perquè els militants votessin a favor de ratificar, o, no l’acord que Morell va firmar amb Marta Farrés. La votació es va saldar amb un recolzament clar al pacte de govern: 53 vots a favor, 2 en contra i 6 abstencions.

Els problemes van ocórrer quan membres de Podem que es van presentar a les passades eleccions municipals en les llistes de Sabadell En Comú i Ara Sabadell van voler accedir a l’assemblea. Segons expliquen fonts de Sabadell En Comú, fins a 36 membres de la formació morada van rebre un correu de la coordinació del partit a Catalunya pel qual se’ls obria un expedient disciplinari “per haver participat en una altra candidatura”, fet que va impossibilitar la seva participació en l’assemblea.

“Sabien que hi èrem (a les llistes) des del 2 de maig. Podrien haver presentat l’expedient abans i així podríem haver posat un recurs i, potser haver participat en la votació”, afegeixen des de Sabadell En Comú.

Per la seva part, des de Podem expliquen que “ha vingut gent amb un expedient obert per la direcció de Podem a Catalunya, gent suspesa de la militància del partit, i, evidentment, aquesta gent no pot entrar a l’assemblea, on vota la gent de Podem, no de Sabadell En Comú”.

A més, des del Twitter de Podem Sabadell afegeixen que la suspensió de militància en el partit es pot aplicar en “diferents supòsits”, entre els quals hi ha “la integració oficial en les primàries o les llistes electorals d’un altre partit que competeixi electoralment amb Podem”.

Més notícies de Sabadella l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA