Sabadell impulsa un programa municipal d'acollida temporal de refugiats

Arrencarà al setembre i permetrà ajudar una desena de famílies que han vist denegada la seva sol·licitud de protecció o que han quedat fora del circuit estatal

foto 3239789

L'Ajuntament de Sabadell posarà en marxa un nou programa municipal d'acollida temporal de refugiats, nomenat Tenderol. L'objectiu d'aquesta iniciativa és donar resposta a les persones que han vist denegada la sol·licitud de protecció i resoldre la “rigidesa” que presenta el programa estatal que té una durada limitada i en alguns casos insuficient.

Tenderol oferirà un servei de vivenda temporal en un immoble de titularitat municipal, posant a disposició un total de 10 places a la ciutat. A més, les persones beneficiàries d'aquest programa comptaran amb un seguiment social i laboral amb l'objectiu que puguin adquirir autonomia plena.

La iniciativa, que es posarà en marxa al setembre i disposa d'un pressupost de 60.000 euros, compta amb el suport de la Generalitat i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, que és qui s'encarregarà de gestionar el servei.

El projecte Tenderol és una iniciativa municipal que també s'ha posat en marxa a Sant Boi de Llobregat, amb cinc places, i a Barcelona, amb un centenar, i que pretén atendre aquelles persones que van veure denegada la sol·licitud de protecció o completar el temps màxim del programa estatal d'ajuda al refugiat, han quedat desemparades i han recorregut als Serveis Socials del seu municipi de referència.

“No pot ser que un programa digui a les persones més vulnerables que les cuido 18 mesos, els puc donar algunes ajudes més fins a 24 i després me'n desentenc”, explica Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, qui afegeix que “les situacions són molt més variades perquè el 50% de les persones refugiades a Espanya renuncien a rebre ajudes i també n'hi ha d'altres per les que 18 mesos són insuficients”.

En aquesta línia s'ha expressat la regidora de Drets Civils i Ciutadania de Sabadell, Míriam Ferràndiz, qui explica que “diverses entitats van detectar que existia aquest problema i van recórrer a alguns ajuntaments i d'aquí va sorgir el projecte Tenderol”.

Gràcies a aquesta iniciativa, a la ciutat de Sabadell, on actualment ja hi ha una quarantena de persones refugiades que s'estan beneficiant de la primera fase del programa estatal, ara es crearan 10 noves places que estaran gestionades per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat.

“Es tracta d'un programa d'acollida temporal que proposa un pla integral focalitzat i personalitzat que té per objectiu poder reconduir la situació”, comenta la regidora, qui assenyala que la durada és de sis mesos ampliable a tres més i que pretén dotar els refugiats d'autonomia plena”.

Més notícies de Sabadell