Copa Amèrica

Colòmbia allarga la incertesa de l'Argentina amb un categòric 2-0

Messi i companyia no van poder davant d'una ordenada selecció cafetera

«No hi ha excuses», va dir l'astre del Barça i va cridar a treure conclusions de la derrota

argentina-colombia

“No som candidats”,insisteix Leo Messi, i sap per què ho diu. Colòmbia va derrotar l’Argentina 2-0 en el primer partit de la Copa Amèrica que es disputa al Brasil. Els cafeters van ser justos guanyadors davant un rival desdibuixat i que depèn de la genialitat del seu capità. Tot ha sigut un ‘déjà vu’,una pel·lícula ja vista i gastada, l’etern retorn al punt de malestar sense solució. La raó és simple: L’Argentina no és ni tan sols un equip en formació, com anhelen els més assenyats, continua ancorada en els mateixos problemes de Rússia 2018. “No hi ha excuses. Cal treure les coses positives i pensar en el següent partit, això va molt ràpid, queden moltes chances de classificar, això amb prou feines ha començat”, va dir Messi al concloure el partit al Salvador. “No volíem començar així però ho acceptem, aixequem el cap i seguim. Ens ho agafarem com un aprenentatge per al que ve”. El diari ‘La Nación’ de Buenos Aires no va fer més que recolzar-lo: “Té raó, no som candidats”.

L’equip que condueix Carlos Queiroz va ser superior durant tota la primera etapa i va saber replegar-se durant el millor i fugaç moment argentí. “El primer temps teníem els nervis del primer partit”, va reconèixer Leo. Colòmbia també va saber aprofitar la debilitat posicional del lateral dret Renzo Saravia. Des d’aquesta zona del camp van venir els dos gols colombians, inapel·lables, de Roger Martínez i Duván Zapata.

“El primer temps teníem els nervis del primer partit i quan ens vam deixar anar vam entrar millor”, va dir Messi. Pobre, va fer el que va poder. A estones es va associar amb Lo Celso. L’home del Betis surt com un interlocutor, però necessita una mica més de gosadia. Di María va ser una ombra de si mateix i per això va estar-se al camp només 45 minuts. Ningú el va trobar a faltar quan se’n va anar.  Al complement, l’astre del Barça va poder convertir de cap quan va anar a lluitar un rebot donat pel porter Espina i potser la història final hauria sigut una altra i injusta. Tres d’aturades del porter colombià, Ospina, en els minuts 59, 66 i 71, van impedir als celeste i blanc obrir el marcador. Messi va tenir algunes pinzellades extraordinàries, però és un solista sense orquestra que, a més, es va convertir en el blanc de les puntades de peu dels colombians.

EL LABERINT DE SCALONI

Lionel Scaloni, l’entrenador interí, té algunes responsabilitats importants en la falta de funcionament. Assistent secundari de Jorge Sampaoli en el seleccionat que es va enfonsar a Rússia, va quedar en el càrrec entre altres raons perquè ningú va voler agafar aquest ferro calent. En un país que exporta directors tècnics (de Mauricio Pochettino a Diego Simeone, passant per Marcelo Bielsa, Tata Martino o Eduardo Berizzo), l’Argentina compta amb un aspirant a míster al banc. L’equip mai es va mostrar solvent en la defensa i li va faltar ser incisiu. Com ja és costum, Messi va estar durant molts moments sol contra el món. Scaloni, en aquest sentit, no és original. S’uneix a la saga d’entrenadors que no saben com aprofitar-lo, entre ells Edgardo Bauza i el loquaç fins a l’exageració Sampaoli.

 Els comentaristes esportius es van quedar perplexos quan Sergio Agüero va abandonar el camp i en el seu reemplaçament Scaloni va col·locar Matías Suárez de centre davanter. Cap de les seves decisions va contribuir que el seleccionat pogués estar a l’altura de les circumstàncies. El rostre de Messi va ser per moments eloqüent. “Pitjor impossible”, va titular el diari esportiu ‘Olé’ i va qualificar de “fluixíssim” el debut en un certamen en què no perdia des de 2007, el mateix any que va marcar l’inici de les participacions de la Pulga a la Copa Amèrica.  “Decebedor”,va dir també ‘La Nación’ i va il·lustrar la seva portada amb la imatge del capità agafant-se el cap.

La Colòmbia de James, Falcao, Yerri Miná i Martínez va demostrar haver arribat al Brasil amb ambicions. L’Argentina va oferir, en canvi, una repetida imatge de tristesa. Encara ha de jugar amb el Paraguai i Qatar. “Ara és pas a pas i els dos partits són clau. Cal guanyar per seguir endavant”, va dir Leo. Tot i que les seves il·lusions es van devaluar d’entrada, sempre existeix la possibilitat d’un miracle si es té Messi, tot i que, com recalca ell una vegada i una altra, amb un jugador no n’hi ha prou. Fa falta un equip.