Pedro Sánchez guarda sota set claus els seus plans per aconseguir un objectiu que bona part del PSOE considera gairebé impossible: recuperar la iniciativa i treure el partit a la superfície després de l’ingrés dilluns a la presó de Santos Cerdán, imputat per suborn, organització criminal i tràfic d’influències. Si el president del Govern i líder socialista té ja una idea aproximada de quina ha de ser la resposta, i alguns membres del seu nucli dur suggereixen que és així, no l’ha compartit amb gairebé ningú. Almenys, no amb la majoria dels líders territorials, que assisteixen atònits a la constant evolució d’aquest escàndol de corrupció, temorosos que continuï i es desterri qualsevol possibilitat de recuperar o mantenir el poder en les eleccions autonòmiques i municipals de maig del 2027.
Dissabte vinent, a Madrid, els socialistes celebraran el comitè federal més transcendent dels últims temps. Una hora abans, Sánchez reunirà l’Executiva per aprovar els canvis anunciats després de la forçada dimissió de Cerdán com a secretari d’Organització, un dirigent que era fins fa menys de tres setmanes la mà dreta del president, encarregat de portar les regnes del partit i negociar amb Junts.
Un dels temors dels líders territorials és que Sánchez s’aferri a la tesi que tot es redueix al "triangle tòxic" format per Cerdán, José Luis Ábalos i Koldo García per limitar els canvis en el PSOE a l’àrea d’Organització, un lloc que ja es dona gairebé per fet que ocuparà una dona, amb la catalana Montse Mínguez i la valenciana Pilar Bernabé com a favorites.
"No valen canvis cosmètics", assenyala un baró socialista. "L’Executiva estava comandada per Cerdán. Cal fer neteja preventiva", afegeix. La tesi és àmpliament compartida per diverses federacions, però alhora tots els consultats coincideixen que el "tomb" en la direcció del PSOE, per molt "radical" que sigui, no servirà per tapar la ferida.
A l’espera del discurs de Sánchez dissabte en el comitè federal i de la seva compareixença de dimecres de la setmana que ve al Congrés (en la qual anunciarà noves mesures contra la corrupció), la majoria de dirigents socialistes demanen al president una resposta "audaç", en línia amb la seva agitada trajectòria política, plena de decisions arriscades que li han acabat sortint bé.
El congrés extraordinari
Alguns col·laboradors de Sánchez advoquen per un congrés extraordinari, tot just set mesos després de l’ordinari celebrat a Sevilla, en el qual aquest sigui reelegit i apaivagar així els crítics. D’altres encara advoquen per una qüestió de confiança que serveixi per reafirmar el suport de l’heterogeni bloc de la investidura. Però aquesta és una possibilitat que descarten de moment, i a falta de noves revelacions en aquest escàndol, fonts oficials de la Moncloa. "Comptem amb el suport de la majoria de l’arc parlamentari. ¿Per què hauríem d’anar a una qüestió de confiança?", es pregunten. L’adeu de Sánchez tampoc és sobre la taula.