La multiculturalitat de les barres i cuines de Barcelona és visible a simple vista i ha obert les fronteres dels paladars locals en els últims anys. Però una cosa són els sabors i una altra les costures del negoci. ¿Qui mou la maquinària de l’hostaleria a la capital catalana? Un informe municipal revela la progressiva entrada en escena d’empreses i emprenedors estrangers al comandament de molts bars i restaurants, que el 2022 i el 2023 ha arribat a les seves dades punta. En concret, l’any passat els propietaris de nacionalitat espanyola eren el 58,2%, mentre que la llarga llista de titulars forans estava encapçalada per xinesos (17,7%), italians (3,5%) i argentins (1,9%). Aquesta internacionalitat és encara més gran pel que fa a plantilles: el 52,1% de treballadors del sector són nascuts fora d’Espanya.
Radiografia de la restauració
Multiculturalitat a barres i cuines
Els propietaris espanyols han passat de ser el 71,6% el 2017 al 58,2% l’any passat
Els responsables dels locals demanen formació de tot tipus, «sobretot cursos d’hostaleria»
El 42% dels bars i restaurants de Barcelona tenen propietaris estrangers. Els emprenedors són xinesos en el 17,7% dels casos, seguits de lluny per italians (3,5%) i argentins (1,9%).

El més llegit
- Més mosquits, paneroles i arnes: Catalunya es prepara per a un ‘boom’ d’insectes i plagues en els pròxims mesos
- La diputació traslladarà oficines a un edifici tancat des del 2010
- Nou esfondrament al centre comercial Via Sabadell: cau una altra placa de formigó de 14 tones
- Un home fereix la parella i mata a ganivetades el fillastre a Sentmenat
- Uns 2.000 funcionaris pendents d’un trasllat dins de la Generalitat poden no tenir plaça fins al setembre