Erupció volcànica

Capten la formació de platges a la ‘fajana’ formada per la lava del volcà de La Palma

Un vídeo del Centre Superior d’Investigacions Científiques capta un sorral al caire de la colada de la qual surten petites fumaroles

EPC

El Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha captat imatges en les quals s’aprecia la formació de platges en la ‘fajana’ formada per la lava del volcà de La Palma al contactar amb el mar.

En el vídeo, captat pel biòleg Manuel Nogales, es pot veure almenys un sorral al caire de la colada, de la qual surten petites fumaroles, format per l’erosió de les onades.

La lava de la coneguda com a colada primigènia, la que va travessar el barri de Todoque, va arribar al mar el 29 de setembre passat, deu dies després que comencés l’erupció del volcà a Cumbre Vieja. I aquesta és l’única de les colades que ha acabat desembocant al mar, tot i que n’hi ha d’altres que estan pròximes, però a penes s’han mogut des de fa setmanes.

Segons les últimes estimacions, la mida de la ‘fajana’ o delta làvic supera les 40 hectàrees, però fa temps que la xifra no s’ha actualitzat, entre altres qüestions per la dificultat que comporta la tasca, i és que bona part de l’aportació que rep aquesta colada discorre per tubs volcànics.