Adeu a l’estiu

Les platges de Barcelona es preparen per als temporals de la tardor

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) retira passarel·les, papereres i la resta de mobiliari per l’arribada, cada any més primerenca, del fort onatge marítim

AMB

Les platges de l’àrea metropolitana de Barcelona ja es preparen per afrontar els temporals de la tardor i l’hivern. Així, des del 15 de setembre i fins a mitjans d’octubre, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’està encarregant de desmuntar i retirar els seus equipaments i mobiliari, després d’haver donat servei durant tota la temporada d’estiu. Com explica l’AMB en una nota de premsa, aquest desmuntatge s’ha avançat a causa de l’arribada, més primerenca del previst, de temporals marítims.

Aquestes tasques s’aniran fent gradualment a mesura que els diferents municipis vagin finalitzant formalment la temporada de bany i la prestació dels serveis de vigilància.

Les intervencions més importants que s’estan portant a terme són les següents: el desmuntatge dels mòduls de salvament i primers auxilis, dels lavabos i vestidors adaptats i els seus senyals de serveis, la retirada de les passarel·les adaptades enrotllables i plataformes de fusta, balises marines, papereres i el desplaçament dels aparcaments per a les bicicletes.

La retirada primerenca de tots aquests equipaments s’explica pel fet que l’AMB espera l’arribada d’un onatge més fort d’una forma més prematura que els últims quatre o cinc anys. Per això no descarta que fins i tot durant el setembre i l’octubre es puguin produir els primers temporals marítims intensos.

Aquesta observació, segons l’AMB, s’ha contrastat amb l’evolució i el comportament de l’onatge al litoral metropolità durant els últims 30 anys segons les dades de Ports de l’Estat, que mostren un augment de la freqüència i la intensitat dels temporals entre el setembre i l’octubre.

«Minimitzar els danys»

«L’equip de platges de l’AMB ha fet un reajustament en el calendari de desmuntatge dels equipaments i una reordenació de l’espai amb l’objectiu de minimitzar els danys davant el temporal», recull l’AMB en la seva nota de premsa. D’aquesta manera, les tasques de preparació per a la temporada baixa s’han avançat 15 dies respecte a fa quatre anys: si abans començaven a l’octubre, ara arrenquen a mitjans de setembre. A més, la reordenació de la platja es basa a deixar la meitat de l’esplanada de sorra lliure de mobiliari i equipaments susceptibles de patir afectacions quan puja el nivell del mar i hi ha onatge intern.

També la regressió del litoral ha implicat la reducció de l’amplada de les platges i algunes modificacions als pendents, fet que fa augmentar la vulnerabilitat i l’exposició de les diferents instal·lacions, que fa anys se situaven més a prop del mar.

En aquest sentit, el mobiliari permanent durant la temporada baixa (passarel·les d’accés, aparcabicicletes, papereres) es deixa a la zona posterior de la platja, és a dir, on està en contacte amb el passeig marítim i/o zona de les dunes.

Balanç de l’estiu

L’AMB també ha fet un balanç «molt positiu» d’aquest estiu del 2021, amb «poques incidències» a les platges metropolitanes i una «afluència significativa». «El bon temps i la calor, juntament amb les restriccions derivades de la pandèmia, han fet que els ciutadans hagin escollit el litoral metropolità com a destí d’oci de quilòmetre zero per passar la jornada a la platja», assegura l’AMB.

 A més, aquest estiu també ha observat un «canvi d’ús social de les platges metropolitanes», amb «més presència d’usuaris de nit». Això s’explica pel tancament de les discoteques i els clubs d’oci nocturn, que tornaran a obrir a mitjans de mes però porten tota la pandèmia tancats. La ciutadania ha triat la platja per a l’«ús lúdic nocturn». «Aquesta circumstància ha fet intensificar la neteja d’aquests espais de matinada, tot i que no s’han constatat incidències significatives», recull l’AMB.

Temes:

Platges