Pot ser que des del període cambrià, que ja són anys, uns 500 milions com a poc, les meduses no fossin tan felices per aquestes latituds mediterrànies. Dijous passat, en 9 dels 10 pals de platja de Barcelona onejava la bandera groga per la seva presència. Eren exemplars de la ‘Pelagia noctulica’, una medusa bioluminescent, un detall sens dubte fascinant, però que queda eclipsat pel seu altíssim poder urticant. Com cada estiu, el quid és sempre el mateix: ¿hi ha més meduses? L’Institut de Ciències del Mar (ICM), després de 20 anys de comptar i analitzar dades de les 15 espècies que es gronxen a les onades en aquesta zona, apunta una interessantíssima teoria. Les condicions ambientals (temperatura de l’aigua, abundància de nutrients, absència de depredadors...) han convertit el Mediterrani, més que en una sopa, en una mena d’arcàdia per a la fauna gelatinosa, tant que ha acabat per accelerar el ritme vital de les meduses fins a fer-les, suggereix la professora Macarena Marambio, fins i tot més fecundes.
La biodiversitat canviant
Meduses contra tortugues, la gran guerra mediterrània
La costa catalana es revela amb el canvi climàtic com un òptim tàlem per a dues espècies enfrontades en la cadena tròfica, amb els banyistes com espectadors
Programa para la recuperación de la tortuga boba en el Mediterráneo /
Temes:
El més llegit
- Mor Pere Heredero, històric restaurador de Barcelona i amo durant mig segle del bar Versalles
- Qui era Seankese Johnson, el pilot de l’helicòpter accidentat a Nova York?
- Guillermo Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicològia de Catalunya: "El missatge de Marian Rojas Estapé és fals i cruel"
- Les dessalinitzadores produeixen al 90% malgrat que haurien d’estar al 30% segons el pla de sequera
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"