Mesures de seguretat Covid-19

Platges: el protocol demana definir aforaments i controlar multituds

L'ICTE ja ha enviat el document a la Secretaria d'Estat de Turisme i a totes les autonomies

zentauroepp48733502 gav 21 06 2019 barcelona uso de las playas este verano el 190621163111 / RICARD CUGAT

L’esborrany del protocol de platges recomana a les autoritats (ajuntaments, costes, comunitats autònomes) que determinin l’aforament de banyistes i les activitats que podran realitzar, i deixa en mans d’aquests gestors fixar el nombre màxim de persones que podran acudir en grup a les instal·lacions.

Segons explica aquest divendres l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), l’escrit insta les administracions competents que vigilin la capacitat de càrrega de les platges i implementin controls d’accessos, organitzin les entrades i sortides per evitar colls d’ampolla o aglomeracions, i determinin com s’informarà l’usuari que s’ha arribat a la capacitat màxima.

Aquesta tasca «es podrà fer amb cartelleria tradicional, recursos humans o aplicacions tecnològiques que permetin a la gent tenir la informació abans de desplaçar-se fins a la mateixa platja», planteja l’esborrany, que haurà de rebre el vistiplau del Ministeri de Sanitat.

Mesures de prevenció davant el coronavirus

En aquest sentit, preveu que als accessos, o fins i tot abans de l’arribada, s’informi sempre els usuaris de les mesures de prevenció que cal aplicar a la platja, la capacitat estimada i les restriccions o limitacions en els serveis en cas d’haver-n’hi.

La zona d’hamaques i para-sols s’haurà de delimitar amb balises, cintes o altres indicacions, i s’haurà d’establir un control en la seva assignació, a fi que es pugui assegurar que l’equipament ha sigut degudament netejat i desinfectat abans del seu ús.

També s’haurà de disposar d’un pla d’avaluació de riscos per prevenir contagis per la Covid-19, que haurà de contemplar com s’assegura que els usuaris en primera línia de platja guardin la distància de seguretat respecte als usuaris que siguin a la vora passejant o entrant a disfrutar d’un bany.

Respecte a les àrees de joc infantils, esportives i altres zones d’esbarjo que no siguin objecte de serveis comercials sinó responsabilitat directa de l’ens gestor, «seran habilitades en funció de les disposicions generals que emetin les autoritats competents, i sempre complint amb les mesures de seguretat sanitàries».

Amb relació a l’accessibilitat, les platges hauran d’informar si es presta el servei de bany assistit i, en aquest cas, «es realitzarà sempre que es compti amb els equips de protecció individual (EPI) necessaris o amb els mitjans mecànics que permetin la protecció del personal que el presta».

Disseny per evitar riscos

Aquest pla de contingència, que serà implementat en accessos, arenals, lavabos, vestidors i taquilles, punts d’aigua potable, papereres, casetes de socorrisme i altres zones comunes, serà dissenyat pel comitè per a la gestió del risc que hauran de constituir les autoritats competents en la gestió de la platja, siguin ajuntaments, costes o comunitats autònomes.

Així mateix, el protocol destaca altres mesures, com la planificació de tasques i processos de treball perquè es garanteixi la distància de seguretat establerta per les autoritats sanitàries; la disposició dels llocs de treball, i l’organització d’usuaris i treballadors, explica Efe.

El document, editat per l’ICTE, ja ha sigut enviat a la Secretaria d’Estat de Turisme i a totes les comunitats autònomes, com a pas previ a la seva validació per Sanitat. 

Temes:

Platges Turisme