PATRIMONI ARQUEOLÒGIC

Altafulla delimita les termes perquè els banyistes no hi prenguin el sol

L'espai, en plena platja, és únic en la seva tipologia però molt desconegut

2297790679

L’Ajuntament d’Altafulla (Tarragona) ha decidit delimitar les restes de les termes romanes de la població, ubicades a la platja del municipi, per evitar la degradació del jaciment, en què els banyistes estaven acampant per prendre el sol o per on passejaven els transeünts pel camí de ronda. 

Els Banys de Mar de la Vil·la Romana dels Munts, del segle I dC, estan ubicats precisament en un punt atractiu del litoral per als amants de la platja, sobre una zona rocosa a peu de platja. El recinte, que és únic en el seu gènere, comprèn un espai rectangular (que correspondria al 'caldarium' o zona d’aigua calenta), un banc que servia per circular i asseure’s, i una zona que els arqueòlegs creuen que acollia una font o algun tipus d’escultura. Hi ha també restes de pilars i altres estructures subterrànies per escalfar l’aigua.

El jaciment d’Els Munts el gestiona el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, però l’ajuntament ha decidit instal·lar-hi unes estaques de fusta unides amb cordes per senyalitzar l’espai. A més, revisarà la senyalització del camí de ronda i la construcció d’una tàpia en el búnquer de la guerra civil adjacent al jaciment per evitar que els banyistes s’hi instal·lin o llancin escombraries.

"Es tracta d’una mesura mínima de conservació del lloc que complementa el plafó informatiu existent i que pretén ser un primer pas per a la museïtzació de l’espai", afirma l’ajuntament en una nota.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, assegura que encara desconeixen quina és la proposta del Museu Arqueològic per preservar adequadament l’espai, els terminis i el pressupost, però tenim clar que hem de preservar i difondre aquest atractiu cultural, històric i patrimonial tan desconegut del municipi".