PESSEBRE

Un viatge al passat bíblic i tradicional

Les Torres de Fals són, des de fa prop de mig segle, l’escenari d’un dels grans esdeveniments nadalencs de les comarques centrals

El bucòlic paratge de les Torres de Fals, al petit poble de Fonollosa (Bages), és l’escenari d’un dels grans esdeveniments nadalencs de les comarques centrals: el veterà Pessebre Vivent del Bages que, entre demà i diumenge, culmina la seva 45a edició amb més de tres mil espectadors a les tretze funcions programades. L’espectacle de Nadal més veterà de la comarca representa més d’una vintena d’escenes estàtiques i en moviment, i com a novetat aquest any ha incorporat una mostra d’oficis antics a l’inici del recorregut.

Durant aproximadament una hora, els visitants poden retrocedir dos mil anys per endinsar-se en escenes bíbliques i costumistes, que narren la història entorn del naixement del nen Jesús, amb cuidats efectes de so i llum, que fan realitat unes 280 persones, entre tècnics i figurants. El so del ferrer que fa cops al ferro guia els primers passos dels visitants, que poden observar els treballs del fuster, les teixidores de llana i un grup de nens que trenquen ametlles, una mostra d’oficis que serveix de preludi abans d’endinsar-se en l’espectacle.

El viatge bíblic comença amb l’Anunciació a la Verge i continua amb el camí de Betlem fins a la Cova del naixement. En processó, els espectadors segueixen el camí que serpenteja fins a l’església amb quadros, estàtics i en moviment, a les escarpades parets que pugen fins al temple. Pastors tallant llenya, reposant en una cova i els Reis Mags d’Orient són algunes de les estampes que es poden contemplar.

Una vegada a dalt, hi ha escenes com la dels mercaders i la presentació al temple davant la façana i el campanar de l’església de Sant Vicenç, que llueixen especialment després de la seva restauració l’any passat. L’Orgia d’Herodes, la fugida a Egipte i la matança dels innocents completen el viatge que acaba amb les escenes de caràcter més costumista com la vida de poble i el mercat, que tanca el pessebre.

El muntatge, que aquest any s’emmarca dins de la commemoració dels 800 anys del primer pessebre vivent a la ciutat italiana de Greccio, encara pot veure’s aquest dissabte, coincidint amb el dia de Reis, a les 6 i les 7 de la tarda, i diumenge, que es tancaran les representacions amb una única funció a les 6 de la tarda. Amb gairebé mig segle de vida, el Pessebre Vivent del Bages, que té lloc a la zona de les Torres de Fals, s’ha convertit en una cita ineludible de les festes Nadal.