Compres de Nadal

9 mercats nadalencs amb les casetes més fascinants

¿Idees boges per fer un pessebre friqui? ¿Un regal original per deixar fora de combat el cunyat? Tot seguit, una selecció de mercats per cantar a plens pulmons l''All i want for Christmas' per tot arreu

zentauroepp51275225 abel191211191401

«‘Se viene laNavidad», que dirien els del trap. Si des de fa setmanes et crispen les cançons publicitàries de joguines sofisticades o colònies caríssimes, i tems el moment en què els teus sogres provin el caldo, res com airejar-se una mica i buscar veritable inspiració nadalenca. A lesfires i mercatsque es reparteixen aquests dies per la ciutat pots treure el cap a un món candorós i autèntic, on l’artesania invoca un imaginari de faula festiva, que torna les ganes de celebrar aquests dies. Fins i tot en família, he, he. Respira fondo i escull bé el dia, perquè res et farà encarar millor el moment de tornar a veure el teu cunyat que visitar aquestes fascinants casetes.    

1. Fira de Nadal del Port Vell

1. Fira de Nadal del Port VellFins al 5 de gener 

La Fira de Nadal del Port Vell i la nòria gegant al fons. / Xavier González

Estem d’estrena. ¡Tatxan!: el nou mercat nadalenc de la ciutat. Barcelona necessitava tenir una fira davant el mar. No per allò de retre homenatge a la nostra costa, sinó per donar èmfasi mediterrani a la nostra pròpia comèdia romàntica nadalenca. Quines ganes de posar-nos drama ‘queens’ entre parades de dolços i regals, amb el ‘Last Christmas’ a tot drap de fons. Això sí, d’extres tindràs uns quants joves drapaires, perquè aquí abunda el xandalleig entre les parades de creps i frankfurts. Totes aquestes aromes lliguen amb el ‘look’ de les casetes de fusta abillades de llums i garlandes, més les meravelloses atraccions: un carrusel de cavallets de tota la vida i el trineu tirat per rens de Pare Noel, que fa alhora de típic trenet. A més,el Port Vell resplendeix amb un pessebre lluminós i flotant, i un arbre de 31 metres d’alçada, fulgurant a força de tecnologia LED. 

Això sí, per a llums flipants, les de la nòria gegant ubicada rere la seu del Port de Barcelona. La gran estrella de la funció té unes cabines hexagonals que semblen sortides de ‘Tron’. Compte, estan climatitzades i amb capacitat per a 10 persones. Les cues es tornen infinites mentre ens quedem bocabadats entre les coreografies de neó i el txumba-txumba de ‘hits’ de Los 40 Principales. Vida de fira.

www.firadenadalportvell.com

2. Fira de Nadal de la Sagrada Família

2. Fira de Nadal de la Sagrada FamíliaFins al 23 de desembre. 

Sagrada Família Mercat tradicional de referència a l’Eixample. / Danny caminal

Mentre el temple de Gaudí continua retorçant-se entre grues, als seus peus es congrega aquests dies un cor de parades que envolten la plaça com gals al voltant de l’olla en els àlbums d’Astèrix. Des de fa més de mig segle, laferia de la Sagrada Famíliaaguanta irreductible com el mercat tradicional de referència a l’Eixample. En el nostre passeig trobem parades d’arbres i plantes de Nadal, un munt de joguines vistoses, ornaments i bijuteria. També hi ha nombroses parades dedicades a l’alimentació artesana, des de mel i torrons a boníssims formatges i embotits, sense faltar tampoc les típiques parades de castanyes i llaminadures per matar el cuc. 

També ens criden l’atenció les fragàncies dels ornaments de fusta i fruits deshidratats de la caseta 38, arribada directament del Mercat Medieval de Vic. Poc després, enfonsem les mans a fabuloses capes de molsa humida i coneixem la Conchita a la parada 31. Des de fa molt, dedica els diumenges a partir de setembre a anar recollint l’herba, la palla i tots els substrats que ajuden a crear un pessebre viu i realista. Al seu entusiasme hi respon gent que la visita cada any de lluny, botigues que munten fabulosos aparadors amb elements de la seva parada i també famílies senceres en què ha vist créixer els nadons fins a adults. No ho viu com un negoci: se sacrifica pel plaer de veure la gent preparar el seu Nadal. ¿I no és bonic, això? 

firanadalsagradafamilia.com

3. Fira de Santa Llúcia

3. Fira de Santa LlúciaFins al 23 de desembre 

Santa Llúcia Més de 300 parades davant la catedral. / jordi cotrina

És fàcil posar-se a pensar en avis i Nadals passats, com una espècie d’accés automàtic a la ingenuïtat perduda, quan ens endinsem en aquesta marea entranyable de més de 300 parades davant la catedral. LaFira de Santa Llúcia és allà des de fa 233 anys, i allà continuarà quan nosaltres siguem ja esperits sants. O no tan sants, a veure. Compte si hi vas amb nens, perquè és fàcil abstreure’s mentre contemples els pessebres de suro, els llums i les immenses col·leccions de figures diminutes. Si busques un regal amb aire genuí, aquí hi pots trobar de tot: joies, roba toveta per a nadó, disfresses medievals o fins i tot uns insofribles ninotets de gorres i arbres de Nadal amb ulls sortints que es mouen histèricament ballant una nadala thrash-metall. 

Per megafonia avisen puntualment de quan es pot visitar el tió gegant, mentre altres tronquets de mida més discreta ens miren amb gest divertit. ASanta Llúciatambé s’organitzen un munt d’activitats gratuïtes, com la cercavila de la tradicional Carassa de Nadal, balls d’esbarts i actuacions musicals. 

No ens podem acomiadar del nostre mercat nadalenc més gran sense l’obligat escrutini a la recerca de novetats en la famosa parada de caganers. Molt Trump, molt polític i futbolista, però ni rastre de Greta Thunberg ni de Baby Yoda. Sense poder-ne plantar un d’aquests sobre les estovalles el dia 25, ja em diràs tu com inaugurem la conversa de cunyats d’aquest Nadal.  

www.firadesantallucia.cat

4. Lost & Found Market  

4. Lost & Found Market  15 DE DESEMBRE

Lost & Found. Tresors ‘vintage’ a l’Estació de França.

No fa falta viatjar al pol Nord ni enviar una carta a Santa Claus per trobar aquest Nadal un tresor. N’hi ha prou amb acostar-se el dia 15 a l’Estació de França i mantenir-hi una actitud d’explorador a l’estil de Jumanji: siguiente nivel remenant entre les parades delLost & Found Market. Mentre el sol de desembre es filtra a través del sostre vidrat, els més avesats curiosos s’abalancen sobre perles de roba de segona mà, discos vells, joguines, llibres i còmics, o peces de decoració ‘vintage’. Jo aquest any hi vaig amb la idea de trobar una antiga edició de ‘La Navidad para un niño en Gales’ i un llum dels 70 per llegir-li poemes a la meva gata. Si no ho trobo, em prenc una cervesa. De cervesa n’hi haurà. 

lostfoundmarket.com

5. La Algodonera Market Lab

5. La Algodonera Market Lab14 i 15 de desembre

La Algodonera Market Lab Tendències + concert a la terrassa del Cotton House.

Com que a tu et van la classe i l’exclusivitat, et recomano que t’arreglis i et plantis aquest cap de setmana a la terrassa del Cotton House Hotel (Gran Via de les Corts Catalanes, 670), que se celebraLa Algodonera Market Lab. Una oportunitat per apreciar de prop les últimes tendències en el món del disseny, els sabors i el tèxtil. 

Trepitja fort i tria bé entre aquesta selecció de creacions artesanals, joieria, corones florals i apostes gastronòmiques. De regal, t’emportes un concert de nadales, xocolata i melindros, més la prestigiosa visita del patge real de Ses Majestats els Reis d’Orient, que recolliran les cartes dels petits. Fora d’això, és el lloc ideal per apuntar-te un regal estilós i original per a una parella o projecte d’ídem. Si pel que sigui de sobte et recordes del teu ex i t’ensorres, sempre et pots marcar allà mateix la coreografia sexinadalenca d’Ariana Grande en el ‘Thank you, next’. I a gaudir. www.facebook.com/algodoneramarketlab

6. Festivalet

6. Festivalet14 i 15 de desembre

Festivalet Fira d’artesans i dissenyadors locals al Museu Marítim.

Pensaràs que en el recent anunci que el porta de tornada, E.T. xiscla perquè s’espanta amb la llanterna dels nens al jardí, o pel sobresalt que li dona al contemplar la cara d’Elliot amb 40 anys. Però crec que el nostre amic extraterrestre s’horroritza també al veure com hem deixat el planeta aquestes últimes dècades. Per això és important que hi hagi mercats com ara el Festivalet. Aquesta fira d’artesans i dissenyadors locals, que se celebra al Museu Marítim de Barcelona, ens fa prendre consciència de la importància de comprar productes de proximitat a petits tallers, i reduir l’impacte ambiental i els agressius mitjancers comercials. Regals originals, directament de les mans dels seus creadors, i un alienígena somrient complagut des de la seva nau.

www.festivalet.com/barcelona

7. Zoco Xmas

7. Zoco XmasDel 13 al 15 i 17 i 18 de desembre

Si ets de fer-la grossa en els sopars familiars com la protagonista de ‘Fleabag’, aquí tens un repertori d’expositors perquè compensis amb un bon regal la teva incontenible mordacitat. Aquest any, el mercat nadalenc de Zoco es multiplica com els pans i els peixos: els dies 13, 14 i 15 de desembre nien a l’emblemàtica Torre Amat de Sarrià, i el 17 i 18, la fira s’allarga al passatge del Gallery Hotel. Un veritable desplegament de firmes de moda, complements i bijuteria, més un racó solidari i un generós espai gastronòmic. Entre tanta meravella, et veuràs més feliç que un GIF de Mariah Carey al seu vídeo nadalenc.

www.zocobcn.es

8. Fàbrica Lehmann Market 

8. Fàbrica Lehmann Market 14 i 15 de desembre

Fàbrica Lehmann. Llibres, moda i música en un pati empedrat.

Accedir al pati de laFàbrica Lehmannés un accés a la màgia digna d’un pròleg de Harry Potter. Avances pel carreró empedrat que porta a aquest espai compartit per una desena d’estudis taller i t’envaeix una sensació de viatge i encantament, com si fossis en un altre lloc i època. Imagina’t tot això elevat a l’enèsima pel candor dels somrients preparatius nadalencs. 

Aquest any, la decoració festiva tornarà a lluir sota la gran xemeneia d’aquella fàbrica de nines que Ernst Paul Lehmann va inaugurar el 1893. Tots els fotògrafs, dissenyadors, ceramistes i artistes que habiten avui els locals d’aquest interior d’illa tornen a posar les seves parades a l’aire lliure. Llibres, joies, moda, artesania, ‘street food’, música ¡i el sorteig d’una cistella entre els assistents! Si et toca, ja pots cridar ben alt allò d’«¡Expecto Patronum!»  

www.fabricalehmann.barcelona

9. Fira de Reis de la Gran Via  

9. Fira de Reis de la Gran Via  DEL 9 DE DESEMBRE AL 6 DE GENER

Fira de Reis. La Gran Via s’omple de joguines, regals tradicionals i xurreries. / ROBERT RAMOS

A tu et van els conflictes d’última hora i això de veure’t com l’últim gran heroi del Nadal, buscant aquesta joguina esgotada a totes les botigues, com Arnold Schwarzenegger a ‘Un padre en apuros’. Sort que la Fira de Reis de la Gran Via sempre és allà per salvar-nos el cul. 

Aquests botiguers aguanten estoics amb la persiana apujada fins a la matinada de la nit de Reis només perquè tu t’afartis de beure cerveses als bars limítrofs mentre omples la bossa de regals. Normal que et relaxis, al final sempre trobes alguna cosa. Després, se t’oblida una mica la calor de la llar i acabes a les tantes menjant xurros. I bevent una xocolata, per parar el cop. 

www.firareisgranviabcn.com —