FER ARRELS

La noguera de Llavaners, a Soriguera

És el representant més gran de la seva espècie a Catalunya

amadridejos50191307 arbol onbarcelona nogal llavaners soriguera foto a madridejo191018170515

Les nogueres, originàries del Pròxim Orient, han sigut cultivades a la península Ibèrica des de temps molt antics a causa de la qualitat de la fusta i també pels fruits, una drupa saborosa i nutritiva. La noguera de Llavaners, el més gran de Catalunya pel gruix del tronc (5,81 metres), possiblement el més vell (més de 300 anys) i l’únic catalogat com a arbre monumental per la Generalitat (2016), és un exemplar assilvestrat que creix solitari al costat del riu Cantó en un bonic i poc transitat paratge del terme municipal de Soriguera (Pallars Sobirà), a prop del poble abandonat que li dona nom.

El camí que hi arriba, un sender amb poques indicacions, és molt interessant des d’un punt de vista botànic, amb aurons de diversos tipus, freixes, cirerers, pomeres, avellaners i roures, entre altres espècies.  Comença en la desviació de l’N-260 cap a l’LV-513, on es pot aparcar, molt a prop del vell nucli de Saverneda, i després discorre seguint per l’esquerra el curs del riu. Tot i que la noguera està en plena senectut, amb moltes branques seques i podridures al tronc, encara manté una escletxa de vida i sense dubtes mereix una visita.

Juglans regia

NOM EN ESPANYOL: nogalNOMBRE EN CATALÀ: noguera, noguerORIGEN: Pròxim Orient, Pèrsia. Cultivat a Europa des de temps dels romans ANTIGUITAT: cap a 1700-1750LLOC: Soriguera (Pallars Sobirà). En la desviació de l’N-260 (Eix Pirinenc) cap a l’LV-513, i després de travessar el Noguera Pallaresa, seguiu el sender que discorre paral·lel al riu Cantó, per la vora esquerra, cap a Vilamur. Poc abans d’arribar-hi travesseu al costat dret per un petit pont. Són unes dues hores a pas tranquil (anada i tornada).

Temes:

Fer arrels