VIATGES

Turisme 'dark': les destinacions més sinistres

¿Fart d'estiuejar al poble? ¿Cansat de les aglomeracions a la platja? Et proposem llocs macabres per als quals no fa falta ser gòtic ni vestir de negre

zentauroepp48713597 onbarcelona turismo dark kunstkamera en san petersburgo190626171206

Abans que HBO popularitzés ‘Chernóbil’ com a destinació turística, hi havia 70.000 visitants a l’any bojos per trepitjar la ciutat fantasma de Prípiat.“L’impacte de la sèrie ha duplicat aquesta xifra”, afirma Míriam del Río, periodista que ha publicat el llibre Turismo ‘dark’(Luciérnaga). “L’atracció per l’ocult i el sinistre no és nou. Els romans es divertien al circ i en l’època medieval s’ajusticiava els heretges a la plaça del poble”, recorda.El turisme ‘dark’no requereix ser gòtic ni vestir de negre, només mostrar respecte cap als llocs misteriosos i sinistres que han atret els éssers humans durant milers d’anys. Del Río proposa els següents llocs amb magnetismes foscos per introduir-se en el turisme ‘dark’.

1. Prípiat (Ucraïna)

Prípiat, que es va construir per a les famílies dels treballadors de la central nuclear, va tardar 36 hores a ser evacuada després de l’accident de Txernòbil.Amb alts nivells de radiació que encara hi ha avui dia, la ciutat postapocalíptica es troba tal com la van deixar els veïns al fugir: màscares d’oxigen, joguines, maletes a mig fer i un parc d’atraccions detingut en el temps. Espavila per reservar perquè viu un boom de turistes.

2. L’illa de Las Muñecas (Mèxic)

¿Qui voldria visitar les platges paradisíaques de la Riviera Maya quan es pot passar una jornada sinistra a laIsla de las Muñecas?Aquesta macabra atracció, ideal per rodar el final de la saga Annabelle, és a Xochimilco, al sud de Ciutat de Mèxic. La seva popularitat es deu a Julián Santana, el seu únic habitant, que cap al 1950 va començar a penjar nines als arbres per allunyar als mals esperits. Després de la seva mort, turistes i locals acuden a l’illa per visitar el petit museu de nines custodiat per Agustina, la primera nina que va recollir Santana.

La Isla de las Muñecas

3. Kunstkámera (Rússia)

Kunstkámera, a Sant Petersburg,va ser el primer museu de Rússia (1714) i una de les exposicions més estranyes del món. Inspirant-se en els gabinets de curiositats europeus, el tsar Pere el Gran va construir la seva pròpia habitació de meravelles que, avui dia, guarda tota mena de rareses. Des de fetus humans amb deformitats conservats en formol fins a animals amb anomalies anatòmiques. ¿Se t’ocorre algun pla millor per a un matí a Sant Petersburg?

4. La Muntanya Negra (Austràlia)

La Muntanya Negra, a l’estat de Queensland, ha sigut escenari de múltiples desaparicions. Excursionistes, exploradors i pastors que s’han endinsat a la muntanya, lloc sagrat per als aborígens, no han tornat a sortir-ne. L’únic supervivent és l’explorador txec Iván Markerle, que va descriure un ecosistema de roques inestables, camins laberíntics i ambient fètid. ¿Voluntaris per canviar un ascens als Picos de Europa per una excursió per la Muntanya Negra?

5. El mercat de fetitxes (Togo)

Elmercat d’Akodessewa, a prop de Lomé, capital de Togo, és el més gran del planeta relacionat amb la màgia negra i el vudú. Aquí les supersticions sobre gats negres i miralls trencats et semblaran una autèntica tonteria. A les parades venen caps, parts del cos, ossos i pells d’animals que, segons el credo del vudú, tenen alguna mena de virtut. Un consell: anar-hi amb l’estómac buit. La vista i l’olor són demolidores.

6. Barcelona i voltants 

A Barcelona i voltants també hi ha llocs esborronadors, com l’amfiteatre anatòmic de laReial Acadèmia de Medicina de Catalunya, el cementiri del Poblenou, La Model o l’Hospital del Tòrax. Iniciar-se en elturisme ‘dark’no és qüestió d’avions, sinó de coratge. 

L’Hospital del Tòrax, a Terrasa

Temes:

Viatges