A poc a poc, el menjar ecològic, saludable, bio, es fa un lloc a Espanya. No al nivell d'Alemanya o França, potser les dues potències consumidores d'aquest tipus d'aliments, però sí amb prou força perquè vagin florint negocis que els venen cada un a la seva manera. Són sans i variats: hi ha supermercats com els de tota la vida, botigues de queviures que són una barreja de restaurant i botiga, locals amb receptes i ingredients per fer plats a casa...
Quan va obrir fa gairebé 15 anys, Biospace (València, 186) era l'única referència a Barcelona. Ara no només ven multitud d'aliments ecològics; també ofereix productes de dietètica, higiene i cosmètica, discos, llibres, roba, calçat, estris de cuina, objectes de regal...
«MÉS GUSTOSOS I RESPECTUOSOS» / Dos anys després van arribar els supermercats Veritas, que ja han obert 18 locals a Barcelona, vuit més a la resta de Catalunya (Blanes en tindrà un altre a finals d'any) i un més a Andorra. «Teníem molt clar que volíem arribar al màxim nombre de persones possible, posar-los-ho fàcil perquè sabíem que hi havia molta gent que volia productes més sans, més gustosos, més respectuosos amb el medi ambient i el medi agrícola», recorda Silvio Elías, director general d'Ecoveritas.
El repte era, i segueix sent, reduir el preu per assemblar-nos més a Europa, on el diferencial entre un cistell de consum convencional amb un d'ecològic se situa entre el 18% i el 25%. «Aquí hem baixat fins al 30% i encara hi ha marge». Però segueixen sent percebuts com a cars. «Depèn de les prioritats de cadascú-respon Elías-. Si la teva prioritat és la fruita, a final de mes et gastes 15 euros més, que te'ls pots estalviar en qualsevol altra cosa que consideris menys important».
COMPARACIONS ODIOSES / En la mateixa línia es pronuncia Guido Weinberg, que als seus Woki Organic Market d'Astúries, 22, passeig de Sant Joan, 110, i ronda Universitat, 20 combina botiga de queviures amb restauració: «Compte amb les comparacions odioses perquè no es pot comprar un formatge dolent del supermercat de la cantonada amb un d'ecològic. Hem de comparar un formatge bo amb un altre d'ecològic. I és aleshores quan els preus s'igualen. Sempre dic que qui té diners i no compra ecològic és tonto. ¿Per què no consumeix una cosa que no li afecta la cartera i és molt millor per a la seva salut?».
El consumidor no és el típic hippy conscienciat, tot i que també n'hi ha, recorda Weinberg. «Cada vegada hi ha més motius: qui busca aliments que cobreixin dèficits de la seva salut , qui practica un estil de vida saludable, qui busca una cosa més saborosa, qui està conscienciat per qüestions ambientals, socials i econòmiques...», explica Elías.
És gent que avui dia, a diferència del que passava una dècada enrere, té molta oferta, que valora propostes com la de Chef S (Aragó, 310), que a la seva botiga també ven ingredients amb les seves receptes per fer a casa en menys de mitja hora i que estan pensades per experts en nutrició i dietètica per compondre una dieta equilibrada i amb productes de temporada.
Com la de Feeld Organic (Diagonal, 449), que a més de supermercat, cafeteria i restaurant en què elaboren receptes que canvien diàriament amb productes de la botiga, hi ha plats per emportar-se.
I com la d'Obbio (Muntaner, 177), el supermercat ecològic més gran de Barcelona, amb més de 8.000 referències i una llibreria i una cafeteria on també serveixen menús i on es pot seguir una dieta vegetariana, vegana, macrobiòtica, kosher o amb intoleràncies alimentàries.