90 anys d'una iniciativa pionera

La joia enoturística del Penedès que atrau milers d'amants del vi cada any

El Vinseum de Vilafranca té més de 3.000 metres quadrats de superfície i exposa més de 1.500 peces

CONTEXT | Vins de ceps prefiloxèrics: l'"arqueologia del vi" que dona més alegries que diners

SELECCIÓ | 3 vins blancs de guarda per a gaudir

La gran prensa que da la bienvenida a los visitantes en el Vinseum. / Irene Vilà

Deien els filòsofs grecs que per a discutir de temes elevats calia prendre vi per a desinhibir-se i, així, poder parlar de tot sense tabús. Que el vi té la capacitat de socialitzar, de crear comunitat i sentiment de pertinença, ho saben molt bé al Penedès, els paisatges del qual estan destinats gairebé íntegrament al cultiu de les vinyes. En una de les seves capitals, Vilafranca del Penedès, s'erigeix des de fa dues dècades el Vinseum, el museu de les cultures del vi, precisament en honor a aquesta història compartida d'un producte tan identitari com internacional.

Que sigui el museu de les cultures del vi, en plural, no és casual: a la transmissió dels coneixements i la ciència d'aquesta beguda alcohòlica prehistòrica se li afegeix una infinitat de fenòmens paral·lels que expliquen el producte, la seva elaboració, la seva relació, el seu patrimoni i el seu consum des d'una perspectiva polièdrica que ofereix una mirada única i holística a tots els visitants del museu. Una exposició de més de 3.000 metres quadrats dividits en tres plantes s'obre als usuaris per ensenyar un fons propi de més de 1.500 peces, a més de fotografies i elements d'altres museus, que acaben en una visita completa a tot el que significa el món del vi i de la vinya.

Exposició de vasos y ampolles al Vinseum de Vilafranca del Penedès. /

Irene Vilà

Vilafranca acull el Vinseum, el museu de les cultures del vi, des de 2007, quan se li va posar aquest nom “estratègic” amb una clara voluntat "d'oferir l'equipament a escala nacional”, explica a EL PERIÓDICO Xavier Fornós, director del museu. En aquell moment es reobrien les instal·lacions després d'una reforma de diversos anys que va posar al dia unes instal·lacions que havien quedat obsoletes, originàries de feia dècades i que calia reformular. Aquest 2025, el Vinseum compleix els seus 90 anys com a pioner en la museïtzació del vi a Catalunya.

El que rep al visitant del Vinseum és una planta baixa de lliure accés amb un immens mapa de totes les denominacions d'origen vitivinícoles de Catalunya i una premsa monumental que ocupa part del primer pis. Per a accedir a la resta de l'exposició ja és necessari adquirir l'entrada, una visita que, avisa el director, es pot allargar hores si es vol gaudir com cal. Fins i tot el museu dona la possibilitat de tornar un altre dia amb la mateixa entrada i acabar la visita. Les instal·lacions ocupen l'antic Palau Reial de la plaça de Jaume I de la capital de l’Alt Penedès i un edifici annex entre el qual discorre el recorregut proposat.

Exposició del Vinseum de Vilafranca del Penedès. /

Irene Vilà

Un viatge per la història del vi

L'exposició resulta sorprenent per al visitant perquè no espera res del que es trobarà: un viatge per la història i la presència del vi i de la vinya però des d'un prisma molt transversal. El museu parla d'orígens i l'evolució, però també d'art, sociologia, antropologia, cultura popular, llengua i de tots els àmbits des dels quals s'ha treballat el vi.

El Vinseum proposa anar molt més allà d'una visió tradicional del producte, de la seva elaboració i del treball de la terra. “Aquestes també són parts importants de l'exposició, però no les úniques: tractem d'explicar que darrere d'una copa de vi no sols hi ha la beguda que prenem, olorem, gaudim i compartim: també hi ha una tradició de 3.000 anys i un immens patrimoni cultural”, explica Fornós.

Una de les seccions que, de ben segur, més atraparà al visitant és la reproducció d'una sala de cinema antiga, en total privacitat, en la qual es projecten fragments de pel·lícules històriques amb el vi com a protagonista principal o secundari de l'escena: un clar exemple per reconèixer com aquesta beguda forma part del dia a dia d'una manera inesborrable. En una altra ubicació del museu destaca l'extensa recopilació d'etiquetes d'ampolles per a fer-se una idea de l'evolució del disseny gràfic en els productes alcohòlics, amb notòries peces com el cava del Penedès, l'Anís del Mico de Badalona o el Chartreuse de Tarragona.

Xavier Fornos, director del Vinseum, el museu de les Cultures del Vi de Vilafranca. /

Irene Vilà

El museu també ofereix una interminable col·lecció de peces úniques per entendre el món del vi i el seu cultiu, per explicar èpoques clau de la seva història, com la Fil·loxera a Catalunya, i per conèixer l'abast d'una cultura tan arrelada en aquestes comarques. I ho fa a través d'exposicions visuals i materials però també amb una aposta ferma, innovadora i sorprenent per la tecnologia i els audiovisuals, que s'apoderen de la visita i la converteixen en una experiència imprescindible que no deixa indiferent a ningú. Com així el gran fons fotogràfic exposat i algunes peces cedides d'altres museus que ajuden a oferir una explicació completa.

El Vinseum va rebre l'any passat la visita de més de 63.000 persones, incloent-hi els usuaris habituals que tenen en el museu de Vilafranca un espai més de la vida cultural i social de la ciutat. La previsió de la direcció, afirma Fornós, és d'un creixement exponencial de les visites després d'un procés de transició que va culminar a finals del 2024 i que està cridat a convertir-se novament en la pedra angular de la capitalitat del Penedès com a referent vinícola de Catalunya i de l'estat. En efecte, una visita imprescindible que farà canviar la percepció que tenen els visitants dels museus en general i, també, del vi.

Un gran mapa de Catalunya amb un audiovisual de les denominacions d'origen vitivinícoles. /

Irene Vilà