al confinament, bona cara

Videotrucades: 'apps' per veure's a distància

Pots sortir de la reclusió real reunint-te de manera virtual amb amics i familiars gràcies a diverses aplicacions

zentauroepp52829444 house party ok200317210827

Probablement, un confinament com el que estem patint aquests dies hauria sigut molt més insuportable fa només 20 anys. Sense internet ni xarxes socials per comunicar-se amb els altres, el telèfon s’hauria convertit en la nostra única finestra al món. Gràcies a les noves tecnologies, en ple segle XXI les finestres són tantes que les parets semblen transparents.

Les videotrucades permeten mantenir el contacte visual –tot i que virtual– però lliure de coronavirus, amb amics i familiars. Un respir, un alleujament, un consol. ¿Un aniversari? ¿Simplement ganes de fer una tertúlia de bar o una sobretaula de restaurant? Benvinguts al grup. Ens veurem, xerrarem.

Amb Houseparty pots jugar

Una de les ‘apps’ que ho estant petant en aquests moments és Houseparty. Disponible per a iOS, Android, macOS i Chrome, porta anys a Google Play Store i a l’App Store d’Apple, però l’aïllament i l’avorriment que està provocant el coronavirus ha fet que les seves descàrregues s’hagin disparat fins a assolir els primers llocs. A més de permetre xatejar entre els usuaris, Houseparty permet videotrucades amb fins a vuit participants que, atenció, poden jugar al Trivial, al Pictionary, al Quién es quién...

Houseparty, propietat de l’empresa de videojocs i ‘software’ Epic Games, és la més ‘divertida’ perquè permet jugar a més de xerrar amb la teva gent, però també hi ha altres ‘apps’ i programes que permeten videotrucades, com la clàssica clàssica Skype, que permet que hi hagi fins a 10 persones en el mateix videoxat (25 si és només d’àudio, un autèntic galliner) i té detalls que la fan molt completa, com la possibilitat d’utilitzar-se en mòbil, ordinador i web, compartir la pantalla, fer traduccions en temps real en diversos idiomes, difuminar el fons de la imatge...

Una de les ‘apps’ més utilitzades a l’hora de videotrucar-se és WhatsApp. Qui no la tingui al mòbil que aixequi la mà. Fins a quatre persones poden establir una connexió que, això sí, només es pot fer via mòbil. I qui tingui un Iphone tindrà Facetime, l’aplicació de trucades de veu i videotrucades que Apple instal·la a tots els seus telèfons, tauletes i ordinadors. Si tens 32 amics o familiars amb dispositius de la poma podràs connectar-te amb ells a través d’aquest canal.

Una altra ‘app’ que tothom té és Instagram. Tot i que sigui per veure fotos i ‘stories’, també pots videotrucar. Hi caben quatre persones alhora a la mateixa trobada, que s’activa a l’apartat Direct (s’ha de clicar l’avionet de paper, a dalt a la dreta de la pantalla, i després la icona de càmera de vídeo). Només és possible a través de mòbil si has creat abans el grup amb els membres amb els quals parlaràs.

Instagram li va copiar la idea de les ‘stories’ a Snapchat, que segueix triomfant gràcies amb els seus filtres divertits, tot i que no s’ha d’oblidar que les videotrucades formen part del seu catàleg de funcions, en aquest cas aptes per a 15 persones, que poden utilitzar els seus filtres.

Facebook ofereix Messenger per a videotrucades en què poden participar fins a 50 participants, tot i que només sis s poden veure, mentre que les altres 44 es comuniquen per veu. El consol és que pots fer una videotrucada a través del mòbil o de l’ordinador.

Fins a 100 persones alhora a Zoom

Amb Discord, també gratuïta i apta per a mòbils i ordinadors, gairebé podries muntar una conferència virtual de presidents no autonòmics, sinó provincials –si n’hi hagués–, perquè la seva capacitat màxima per a videotrucades grupals és de 50 participants. Però per a quantitat d’intervinents, la de Zoom, ‘app’ per a Android i iOS, que està preparada per acollir ¡fins a 100 persones! en una mateixa videotrucada (això sí, només els primers 40 minuts són gratuïts) compartint la pantalla o gravant trucades, entre d’altres avantatges.

Gruveo no és una aplicació. Tampoc necessita que et registris. Simplement, entres a la seva web, escrius el teu nom i truques a qui vulguis, que també han d’entrar en aquesta url. S’hi poden ‘reunir’ fins a 12 persones. La trobada es pot gravar, la pantalla es pot compartir i el mòbil i l’ordinador són compatibles.

Google té Hangouts i Google Duo

Hangouts, que és accessible a qui tingui un compte de Google (és a dir, gairebé tothom) perquè pertany al gegant tecnològic, permet videoconnectar 10 persones alhora (25 en la versió per a empreses) i té fama per la seva alta qualitat de so i imatge. Google també té Google Duo (un màxim de 8 persones), disponible per a Android, iOS, iPadOS, i una versió web per a ordinadors.