art

Ocult i inèdit

Jaume Sans va lluir surrealisme als 30 i ostracisme en les dècades posteriors. Ca l'Arenas de Mataró desenterra tota la seva producció: l'oblidada i la desconeguda

zentauroepp36718815 onbarcelona jaume sans170105191445

Hi ha espais i personatges que queden al marge de les rutes artístiques ­habituals però es mereixen, sens dubte, una visita. És el cas del museu  Ca l'Arenas de Mataró i de  Jaume Sans (1914-1987). La primera, una construcció eclèctica de finals del XIX d’Emili Cabanyes perfectament rehabilitada; el segon, un artista a descobrir o redescobrir. 

Va tenir el seu moment de glòria, abans de la guerra civil, com a jove promesa amb nom propi en les dues primeres manifestacions surrealistes del país: 'Tres escultors que presenta ADLAN' (1935) i 'Grup Logicofobista' (1936). Després de la contesa, la seva producció es va alentir i el seu nom es va oblidar. Ara la capital del Maresme li dedica la seva primera retrospectiva: mirant a la seva etapa surrealista, la coneguda, però també a la seva producció més abstracta i informalista, la inèdita. 

Temes:

Exposicions Art