TERRITORI VINTAGE

«L’assassina de la destral»: sang, classe i sensacionalisme en el primer ‘true crime’ que va commocionar els EUA del segle XIX

  • Lizzie Borden va ser acusada, i després absolta, dels assassinats del seu pare i la seva madrastra, comesos el 1892

  • La pel·lícula ‘Lizzie’, que ara arriba a Filmin, recupera la història d’aquesta senyoreta convertida en icona popular.

«Senyora Churchill, vingui. Algú ha mort el meu pare». Amb aquestes paraules, dites a una veïna a través d’un pati un dia d’agost de 1892, una dona anomenada Lizzie Borden va passar a la història de la criminologia com «l’assassina de la destral» i, de manera alternada, se l’ha considerat malvada, víctima, icona cultural, heroïna feminista i fins i tot símbol LGTBI. A hores d’ara no només és protagonista de dotzenes de llibres, alguns de pura ficció i d’altres de basats en minucioses investigacions. Al voltant de la seva figura, a més, s’han dissenyat blogs, canals de Youtube, òperes, ballets, obres de teatre, poemes, cançons populars, nines i disfresses de Halloween. Apareix en un episodi dels Simpson i, per descomptat, la seva història ha sigut explicada en innombrables pel·lícules i sèries de televisió. L’últim llargmetratge que li han dedicat, ‘Lizzie’ –protagonitzat per Chloë Sevigny i Kristen Stewart–, s’estrena ara a Espanya a través de Filmin.