ENTREVISTA

James Nestor: «No superaràs l’ansietat sense controlar la teva respiració, tot i que facis teràpia o prenguis pastilles»

  • Aquest divulgador científic ha investigat en un llibre, convertit en ‘best-seller’ mundial, els errors que cometem habitualment al respirar

  • «Si respiréssim millor, emmalaltiríem menys», afirma

José Luis Roca

Ha estat més d’una dècada estudiant la incidència que té la manera com respirem en el nostre benestar. Després de parlar amb els pneumòlegs, experts en respiració, mestres ioguis i especialistes en apnea més prestigiosos del planeta i després de sotmetre’s a sofisticats experiments pulmonars, ha arribat a la conclusió que molts dels problemes de salut que arrosseguem –expressats en quadros d’estrès, asma, cansament, infeccions, trastorns sexuals i mals d’esquena– estan relacionats amb la pèssima manera com inhalem i exhalem l’aire de què depenem per viure. Ho explica a ‘Respira’ (Planeta), llibre convertit en inopinat supervendes mundial traduït a 30 idiomes. Quan va començar a dedicar-se a la divulgació científica, James Nestor (Tustin, Califòrnia, 1970) no sospitava que l’objecte d’estudi més transcendental de la seva carrera el tenia als seus propis nassos.